17 maj 2018 11:37

17 maj 2018 11:37

Skas bidrag kan få fint pris

GULDSKALPELLEN

Totalt är 51 bidrag nominerade till Dagens medicins pris Guldskalpellen. Fyra av bidragen kommer från Skaraborgs sjukhus.

I kategorin årets förnyare, som är nytt för i år, är ett arbetssätt som ger förbättrad behandling av patienter med komplicerad gallstenssjukdom nominerat. Ingrepp med hjälp av smala instrument som förs in i kroppen har utvecklats och lett till färre komplikationer, kortare vård­tider och ökad patientnöjdhet.

I kategorin banbrytande metoder är barn- och ungdomspsykiatrins mellanvård, där personal gör delar av behandlingen hemma hos patienten, samt logopedklinikens arbete med dels internet­baserat stöd och behandling 1177, samt jobbet med tolk på distans nominerade. Det sistnämnda projektet fick nyligen regionens miljöpris.

Den första Guldskalpellen delades ut 2006. Pristagarna får ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor samt ett diplom.

I kategorin årets förnyare, som är nytt för i år, är ett arbetssätt som ger förbättrad behandling av patienter med komplicerad gallstenssjukdom nominerat. Ingrepp med hjälp av smala instrument som förs in i kroppen har utvecklats och lett till färre komplikationer, kortare vård­tider och ökad patientnöjdhet.

I kategorin banbrytande metoder är barn- och ungdomspsykiatrins mellanvård, där personal gör delar av behandlingen hemma hos patienten, samt logopedklinikens arbete med dels internet­baserat stöd och behandling 1177, samt jobbet med tolk på distans nominerade. Det sistnämnda projektet fick nyligen regionens miljöpris.

Den första Guldskalpellen delades ut 2006. Pristagarna får ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor samt ett diplom.