10 mar 2017 13:37

10 mar 2017 13:37

Polisen säljer drogfabrik

NYHETER: Ovanlig försäljning efter narkotikaärende

En industrilokal i Undenäs som av några män förvandlades till en omfattande cannabisfabrik säljs nu av polisen. En mäklare sköter försäljningen och budgivningen är redan igång.

När polisen i början av november 2015 slog till mot fastigheten i Undenäs efter månader av spaning möttes de av specialinredda lokaler. De var helt anpassade utifrån den mycket omfattande cannabisfabrikens behov. Det handlade om ventilationsaggregat, bevattningsanläggning, elcentral och lampor för alla de 500 plantor som fanns i fabriken när polisen slog till.

Förlorade fastigheten

En av huvudmännen i ligan där totalt sex män ingick hade flera år tidigare köpt den enskilt belägna fastigheten i Undenäs just för att man skulle odla så ostört som möjligt. När Högsta domstolen sade nej till prövning av ärendet betydde det att de tidigare tingsrätts- och hovrättsdomarna mot männen, flera av dem dömdes till långa fängelsestraff, stod fast. Fastighetsägaren dömdes inte bara till fängelse i sex år, fastigheten förverkades också. Själv hade han under rättsprocessen yrkat att få den tillbaka.

Ett ”brottsverktyg”

– Jag yrkade att den skulle värdeförverkas då jag ansåg att den hade köpts för icke lagliga pengar och att det skulle krävas samma typ av pengar för att äga den vidare, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Domstolen höll med om att den skulle förverkas men ansåg också att industrilokalen var ett brottsverktyg, den var omgjord för att passa den brottsliga verksamheten.

– I och med den bedömningen blev det inte kronofogdens ansvar att sälja den. I stället blev det polisens efter att ha ansökt hos lantmäteriet för att få lagfarten på fastigheten, vilket man nu fått.

Budgivning pågår

Så nu är alltså knarkfabriken, som ”ägs” av polisen, till salu.

Objektet finns sedan 20 dagar på hemnet.se och en mäklare sköter försäljningen.

Utgångsbudet är satt till 275 000 kronor. Men budgivning pågår och på fredagen var det högsta budet på över 400 000 kronor.

Övrig inredning i fastigheten, som kunde kopplas till narkotikaverksamheten, säljs dock inte.

– Nej, den har förstörts, den förverkades också som brottsverktyg.

Pengarna från försäljningen kommer inte att gå till polisens fikakassa om någon nu oroar sig för det. Pengarna kommer att gå till staten.

Bakgrunden till polisens tillslag mot Undenäs-fabriken var att polisen i Jönköping fick ett tips. De kontaktade kollegorna i Skaraborg och sedan arbetade de tillsammans med ärendet. Med hjälp av övervakningskameror fick polisen kännedom om vilka som besökte fastigheten och som därmed kunde kopplas till narkotikabrottet.

När polisen i början av november 2015 slog till mot fastigheten i Undenäs efter månader av spaning möttes de av specialinredda lokaler. De var helt anpassade utifrån den mycket omfattande cannabisfabrikens behov. Det handlade om ventilationsaggregat, bevattningsanläggning, elcentral och lampor för alla de 500 plantor som fanns i fabriken när polisen slog till.

Förlorade fastigheten

En av huvudmännen i ligan där totalt sex män ingick hade flera år tidigare köpt den enskilt belägna fastigheten i Undenäs just för att man skulle odla så ostört som möjligt. När Högsta domstolen sade nej till prövning av ärendet betydde det att de tidigare tingsrätts- och hovrättsdomarna mot männen, flera av dem dömdes till långa fängelsestraff, stod fast. Fastighetsägaren dömdes inte bara till fängelse i sex år, fastigheten förverkades också. Själv hade han under rättsprocessen yrkat att få den tillbaka.

Ett ”brottsverktyg”

– Jag yrkade att den skulle värdeförverkas då jag ansåg att den hade köpts för icke lagliga pengar och att det skulle krävas samma typ av pengar för att äga den vidare, säger kammaråklagare Jenny Karlsson.

Domstolen höll med om att den skulle förverkas men ansåg också att industrilokalen var ett brottsverktyg, den var omgjord för att passa den brottsliga verksamheten.

– I och med den bedömningen blev det inte kronofogdens ansvar att sälja den. I stället blev det polisens efter att ha ansökt hos lantmäteriet för att få lagfarten på fastigheten, vilket man nu fått.

Budgivning pågår

Så nu är alltså knarkfabriken, som ”ägs” av polisen, till salu.

Objektet finns sedan 20 dagar på hemnet.se och en mäklare sköter försäljningen.

Utgångsbudet är satt till 275 000 kronor. Men budgivning pågår och på fredagen var det högsta budet på över 400 000 kronor.

Övrig inredning i fastigheten, som kunde kopplas till narkotikaverksamheten, säljs dock inte.

– Nej, den har förstörts, den förverkades också som brottsverktyg.

Pengarna från försäljningen kommer inte att gå till polisens fikakassa om någon nu oroar sig för det. Pengarna kommer att gå till staten.

Bakgrunden till polisens tillslag mot Undenäs-fabriken var att polisen i Jönköping fick ett tips. De kontaktade kollegorna i Skaraborg och sedan arbetade de tillsammans med ärendet. Med hjälp av övervakningskameror fick polisen kännedom om vilka som besökte fastigheten och som därmed kunde kopplas till narkotikabrottet.