11 okt 2016 16:12

11 okt 2016 16:12

Starkt stöd för avstängd läkare

SKARABORG: Anestesiläkare tar ställning

18 anestesiläkare på Skaraborgs sjukhus har stort förtroende den avstängde ortopeden.
– Personen är utmanövrerad, bara det är en patientsäkerhetsrisk, säger en av de 18.

Läkarna offentliggör sitt stöd för den avstängde ortopeden i en debattartikel.

De framhåller att ortopeden, som är avstängd i väntan på att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är klar med sin utredning om de 49 fallen som opererats med Ilizarovmetoden, är mycket patientengagerad, pålitlig och hårt arbetande.

– Vi har funderat länge på att gå ut offentligt med vårt stöd. Vi är lite rädda för vilka konsekvenser det kan få. Men ju mer som det dyker, desto svårare är att vara tyst, säger en av anestiläkarna.

Utmanövrerats

Läkarna jobbar bland annat med nedsövning, övervakning och uppvakning i samband med operationer. De känner den avstängde ortopeden väl, och menar att han utmanövrerats, vilket är en patientsäkerhetsrisk och påverkar sjukhusets anseende.

Har flyttat

– Många patienter får ju inte träffa sin läkare vilket inte är bra. Dessutom har många andra duktiga personer slutat eller flyttat till Lidköping. Omsättningen av personal som inte står ut med ledarstrukturen är stor. Många frågar sig vad Skas håller på med.

Måste utredas noga

Läkarna betonar att det är viktigt att allt utreds noga.

– Det kan vara saker som inte gjorts på bästa sätt. Det kan vi inte uttala oss om men det finns andra faktorer. Vi får inte glömma om att det oftast handlar om patienter med svåra skador. De som utreder måste titta på hur det skulle ha gått om någon annan metod använts, men just nu finns det ingen kontrollgrupp. Det är viktigt att allt som sker i ärendet är rättssäkert och att fortsatta granskningar görs på ett vetenskapligt och seriöst sätt.

Vad tror du Ivo kommer fram till?

– Svårt att säga, men jag tror att det kommer att bli viss kritik, men inte så entydig. Det är inte så lätt att ta en grupp på 49 personer och konstatera att det blir allvarliga vårdskador i 37 fall. Ivo måste titta på varje enskilt fall. Kanske måste Skas sluta med metoden, det kan inte vi bedöma, men därför behöver inte ortopeden sluta.

Vill jobba ihop

Anestiläkaren tillägger:

– Vi ser fram emot att åter få jobba tillsammans med vår uppskattade kollega.

Läkarna offentliggör sitt stöd för den avstängde ortopeden i en debattartikel.

De framhåller att ortopeden, som är avstängd i väntan på att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är klar med sin utredning om de 49 fallen som opererats med Ilizarovmetoden, är mycket patientengagerad, pålitlig och hårt arbetande.

– Vi har funderat länge på att gå ut offentligt med vårt stöd. Vi är lite rädda för vilka konsekvenser det kan få. Men ju mer som det dyker, desto svårare är att vara tyst, säger en av anestiläkarna.

Utmanövrerats

Läkarna jobbar bland annat med nedsövning, övervakning och uppvakning i samband med operationer. De känner den avstängde ortopeden väl, och menar att han utmanövrerats, vilket är en patientsäkerhetsrisk och påverkar sjukhusets anseende.

Har flyttat

– Många patienter får ju inte träffa sin läkare vilket inte är bra. Dessutom har många andra duktiga personer slutat eller flyttat till Lidköping. Omsättningen av personal som inte står ut med ledarstrukturen är stor. Många frågar sig vad Skas håller på med.

Måste utredas noga

Läkarna betonar att det är viktigt att allt utreds noga.

– Det kan vara saker som inte gjorts på bästa sätt. Det kan vi inte uttala oss om men det finns andra faktorer. Vi får inte glömma om att det oftast handlar om patienter med svåra skador. De som utreder måste titta på hur det skulle ha gått om någon annan metod använts, men just nu finns det ingen kontrollgrupp. Det är viktigt att allt som sker i ärendet är rättssäkert och att fortsatta granskningar görs på ett vetenskapligt och seriöst sätt.

Vad tror du Ivo kommer fram till?

– Svårt att säga, men jag tror att det kommer att bli viss kritik, men inte så entydig. Det är inte så lätt att ta en grupp på 49 personer och konstatera att det blir allvarliga vårdskador i 37 fall. Ivo måste titta på varje enskilt fall. Kanske måste Skas sluta med metoden, det kan inte vi bedöma, men därför behöver inte ortopeden sluta.

Vill jobba ihop

Anestiläkaren tillägger:

– Vi ser fram emot att åter få jobba tillsammans med vår uppskattade kollega.