05 okt 2016 12:19

05 okt 2016 12:19

Polisen JO-anmäls efter dubbelmord

BROTT: Mord hade kunnat undvikas, menar anhöriga

Två uppmärksammade dubbelmord i Jönköpingstrakten, bland annat det i Hökensås, leder nu till att polisen i Skaraborg JO-anmäls.

Det är en son till två av offren som vill få polisens agerande prövat, uppger nyhetssajten J-nytt. En polisanmälan om tjänstefel kommer också att lämnas in.

Det var i mars 2015 som ett äldre par mördades i sitt fritidshus i Hökensås, nordväst om Jönköping. Polisen i Skaraborg inledde en förundersökning men avskrev snabbt misstanken om mordbrand. Detta trots att det fanns oklarheter i den tekniska undersökningen och anhöriga lämnade in uppgifter som kunde tyda på att branden var anlagd.

När en liknande brand inträffade i Norrahammar tre månader senare, där ett annat äldre par omkom, fattade Jönköpingspolisen misstankar och kopplade samman dåden. Kapitalförvaltaren Zoran Radovanovic kunde bindas till båda bränderna och dömdes till livstids fängelse för fyra mord. Han hade anlitats av de båda paren till att förvalta kapital utomlands. Morden hade ekonomiska motiv.

Om Skaraborgspolisen hade tagit de anhörigas uppgifter på allvar i samband med den första branden och inte avskrivit misstankarna om mordbrand, hade kanske de efterföljande morden i Norrahammar aldrig inträffat, menar anmälaren.

Det är en son till två av offren som vill få polisens agerande prövat, uppger nyhetssajten J-nytt. En polisanmälan om tjänstefel kommer också att lämnas in.

Det var i mars 2015 som ett äldre par mördades i sitt fritidshus i Hökensås, nordväst om Jönköping. Polisen i Skaraborg inledde en förundersökning men avskrev snabbt misstanken om mordbrand. Detta trots att det fanns oklarheter i den tekniska undersökningen och anhöriga lämnade in uppgifter som kunde tyda på att branden var anlagd.

När en liknande brand inträffade i Norrahammar tre månader senare, där ett annat äldre par omkom, fattade Jönköpingspolisen misstankar och kopplade samman dåden. Kapitalförvaltaren Zoran Radovanovic kunde bindas till båda bränderna och dömdes till livstids fängelse för fyra mord. Han hade anlitats av de båda paren till att förvalta kapital utomlands. Morden hade ekonomiska motiv.

Om Skaraborgspolisen hade tagit de anhörigas uppgifter på allvar i samband med den första branden och inte avskrivit misstankarna om mordbrand, hade kanske de efterföljande morden i Norrahammar aldrig inträffat, menar anmälaren.