07 sep 2016 12:48

07 sep 2016 12:48

Fängelse för grova stölder

SKÖVDE: 31-åring döms för åtta villainbrott

Den 31-årige mannen förnekade under rättegången alla de åtta villainbrott han hade åtalats för. Men på onsdagen dömdes han mot sitt nekande till fängelse i ett år och åtta månader.

Mannen var åtalad misstänkt för åtta villainbrott, rubricerade som grova stölder, i Skövde, Tibro och Hjo. Han misstänktes också för ett försök till grov stöld i Mariestad.

Hela ärendet började med att vittnen sett en röd bil vid inbrott utanför Skövde. Ett av vittnena såg delar av registreringsnumret, nästa vittne såg hela numret. Polisen spanade efter bilen och en patrull fick syn på den på en ort i Skövde kommun. När polisen slog till mot bostaden fanns två personer där, 31-åringen och en man som dock kort därefter kunde avföras från utredningen. I bostaden fanns också en stor mängd gods. Genom att koppla det till rätt ägare kunde åklagaren till slut åtala 31-åringen misstänkt för åtta villainbrott.

Det handlar om villainbrott under en dryg vecka i juni där gods för sammanlagt nästan 200 000 kronor stals.

Förnekade stölder

Under rättegången i Skaraborgs tingsrätt förnekade mannen att han hade något med stölderna att göra, i stället hävdade att det var en annan man som hade ställd stöldgodset i den lägenhet han disponerade. Och bilen hade han själv inte använt utan endast åkt med när den andre mannen körde.

Fängelsedom

Men domstolen slår sammantaget fast att 31-åringens invändningar kan lämnas utan avseende. Domstolen dömer honom för åtta grova stölder, han frikänns dock för försök till grov stöld i Mariestad. Tingsrätten konstaterar att den mc-hjälm som hittats utanför villan innehöll en rånarluva, på vilken 31-åringens dna har säkrats. Domstolen konstaterar därmed att han varit där, men för att han ska kunna dömas för försök till grov stöld krävs det att det är styrkt att han hade för avsikt att stjäla bostaden. Det finns inga uppgifter som visar, anser tingsrätten och friar honom på den punkten.

Mannen döms till fängelse i ett år och åtta månader för åtta grova stölderna. Enligt tingsrätten kan ingen annan påföljd an fängelse bli aktuell med hänsyn tagen till straffvärdet på gärningarna.

Mannen var åtalad misstänkt för åtta villainbrott, rubricerade som grova stölder, i Skövde, Tibro och Hjo. Han misstänktes också för ett försök till grov stöld i Mariestad.

Hela ärendet började med att vittnen sett en röd bil vid inbrott utanför Skövde. Ett av vittnena såg delar av registreringsnumret, nästa vittne såg hela numret. Polisen spanade efter bilen och en patrull fick syn på den på en ort i Skövde kommun. När polisen slog till mot bostaden fanns två personer där, 31-åringen och en man som dock kort därefter kunde avföras från utredningen. I bostaden fanns också en stor mängd gods. Genom att koppla det till rätt ägare kunde åklagaren till slut åtala 31-åringen misstänkt för åtta villainbrott.

Det handlar om villainbrott under en dryg vecka i juni där gods för sammanlagt nästan 200 000 kronor stals.

Förnekade stölder

Under rättegången i Skaraborgs tingsrätt förnekade mannen att han hade något med stölderna att göra, i stället hävdade att det var en annan man som hade ställd stöldgodset i den lägenhet han disponerade. Och bilen hade han själv inte använt utan endast åkt med när den andre mannen körde.

Fängelsedom

Men domstolen slår sammantaget fast att 31-åringens invändningar kan lämnas utan avseende. Domstolen dömer honom för åtta grova stölder, han frikänns dock för försök till grov stöld i Mariestad. Tingsrätten konstaterar att den mc-hjälm som hittats utanför villan innehöll en rånarluva, på vilken 31-åringens dna har säkrats. Domstolen konstaterar därmed att han varit där, men för att han ska kunna dömas för försök till grov stöld krävs det att det är styrkt att han hade för avsikt att stjäla bostaden. Det finns inga uppgifter som visar, anser tingsrätten och friar honom på den punkten.

Mannen döms till fängelse i ett år och åtta månader för åtta grova stölderna. Enligt tingsrätten kan ingen annan påföljd an fängelse bli aktuell med hänsyn tagen till straffvärdet på gärningarna.