16 aug 2016 06:00

16 aug 2016 06:00

Färre kontantkassorhos Skas i framtiden

SKARABORG: Hanteringen av sedlar och mynt ska minska

Nu går det att betala kontant i 17 kassor på Skaraborgs sjukhus.
Nästa år ska bara fyra kassor hantera kontanter.

Regionen hade tidigare en vision om att bli kontantfri år 2020.

En dom i kammarrätten som ger kunden rätt att betala med kontanter har ändrat förutsättningarna, och enligt regionens policy ska det finnas en plats på sjukhusen där det går att betala patientavgiften kontant.

Tolv kassor

Just nu går det att betala med kontanter i tolv av 17 kassor på Skaraborgs sjukhus. Fem tar bara emot kortbetalningar. De patienter som inte vill eller kan betala med kort hänvisas till receptionen i entréhallen eller får en faktura.

Nästa år ska bara fyra (centralreceptionerna vid sjukhusen i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad) av dem ta emot mynt och sedlar. I de övriga kommer det vara möjligt att betala med betalkort eller få en faktura.

– Det är en fortsättning av det regionala projektet. Det är dyrt och riskfyllt att ha kontanter vid mottagningarna, säger ekonomichefen Åsa Ranbro Jansson.

När det planerade mottagningsblocket är klart i Skövde ska det finnas fyra kassor för betalkort och kontanter samt ytterligare tre (hjärtmottagningen, infektionsmottagningen och S:t Helena ätstörningsenhet) där det går att använda betalkort.

Minskar

Åsa Ranbro Jansson berättar att kontanthanteringen på Skas minskar.

– Flera av våra patienter är äldre, men många betalar sina besök hos oss med kort.

Nästa fas blir ett självincheckningssystem, där patienten checkar in när han eller hon kommer till mottagningen och samtidigt betalar besöket med sitt betalkort.

– Vi jobbar med det, men vi är inte där ännu.

Regionen hade tidigare en vision om att bli kontantfri år 2020.

En dom i kammarrätten som ger kunden rätt att betala med kontanter har ändrat förutsättningarna, och enligt regionens policy ska det finnas en plats på sjukhusen där det går att betala patientavgiften kontant.

Tolv kassor

Just nu går det att betala med kontanter i tolv av 17 kassor på Skaraborgs sjukhus. Fem tar bara emot kortbetalningar. De patienter som inte vill eller kan betala med kort hänvisas till receptionen i entréhallen eller får en faktura.

Nästa år ska bara fyra (centralreceptionerna vid sjukhusen i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad) av dem ta emot mynt och sedlar. I de övriga kommer det vara möjligt att betala med betalkort eller få en faktura.

– Det är en fortsättning av det regionala projektet. Det är dyrt och riskfyllt att ha kontanter vid mottagningarna, säger ekonomichefen Åsa Ranbro Jansson.

När det planerade mottagningsblocket är klart i Skövde ska det finnas fyra kassor för betalkort och kontanter samt ytterligare tre (hjärtmottagningen, infektionsmottagningen och S:t Helena ätstörningsenhet) där det går att använda betalkort.

Minskar

Åsa Ranbro Jansson berättar att kontanthanteringen på Skas minskar.

– Flera av våra patienter är äldre, men många betalar sina besök hos oss med kort.

Nästa fas blir ett självincheckningssystem, där patienten checkar in när han eller hon kommer till mottagningen och samtidigt betalar besöket med sitt betalkort.

– Vi jobbar med det, men vi är inte där ännu.