20 jun 2016 06:00

20 jun 2016 06:00

Klämd mellan sköldarna

SKARABORG: Bollas mellan sjukhuset och vårdcentralen

En kvinna vill ha samtalsstöd men bollas mellan vårdcentralen och en mottagning på Skaraborgs sjukhus i Skövde.
– Det går bara runt. Alla skyller på varandra, suckar pappan.

Kvinnan, som bor i en stad i Skaraborg, lider av en progressiv form av muskelsjukdomen MS (multipel skleros). Den påverkar flera organ i kroppen och även personligheten.

– Det kan yttra sig hur som helst, några blir deprimerade, några blir arga och uppträder aggressivt, säger pappan och tillägger:

– Min dotter är en besvärlig patient som kan bli utåtagerande.

Beroende

Skaraborgskvinnan fick sin diagnos för 16 år sedan och har blivit allt sämre. Hon har fått bromsmediciner och under årens lopp har kvinnan fått stora mängder av beroendeframkallande mediciner och har fastnat i ett beroende. Kvinnan och de anhöriga har förgäves försökt bryta det.

– Vi har bönat och bett om en samtalskontakt för att slippa medicinerna. Vi har sökt hjälp, både på neurologmottagningen på sjukhuset samt på vårdcentralen. Min dotter har gjort självmordsförsök och borde vara prioriterad, berättar pappan.

Någon samtalskontakt har det inte blivit.

– De skyller på att de inte har tid. Vårdcentralen säger att det är neurologens uppgift men neurologen hänvisade till primärvården. Så har det fortsatt och jag har hört att båda skrivit avvikelserapporter. Nu har vi fått besked om att vårdcentralen ska skriva en remiss till Närhälsans psykologer, men det har de gjort tidigare och då blev vi ändå hänvisade till neurologen.

Pappan suckar:

– Det känns som ett moment 22, det går bara runt.

Däremot har dottern fått mer nervlugnande medicin utskriven.

Pappan är förtvivlad och vet inte vad han ska göra för sin dotter:

– Det är många MS-patienter som får psykiska besvär. Det är inte bara min dotter som har problem. Någon i ansvarig ställning borde, med tanke på patienterna, sätta ned foten.

Mellan stolarna

Jonas Andersson (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdstyrelse, säger att det ofta dyker upp gränsdragningsproblem där patienter hamnar mellan stolarna i väntan på att vårdgivarna ska bestämma vem som ska ta hand om patienten.

– Det läggs ned alldeles för mycket tid på att bråka om det. Just nu finns det ingen bra rutin, kanske skulle vi ha en grupp med medicinskt kunniga som gör en bedömning. Sedan dyker det upp nya grejer, utifrån nya rön och mediciner, som gör att gränssnitten flyttas, säger Jonas Andersson.

Han vet inte exakt hur ofta det inträffar:

– Vi hör om problemen, därför kanske man uppfattar att det är fler ärenden, men varje gång en patient drabbas är en gång för mycket.

Kvinnan, som bor i en stad i Skaraborg, lider av en progressiv form av muskelsjukdomen MS (multipel skleros). Den påverkar flera organ i kroppen och även personligheten.

– Det kan yttra sig hur som helst, några blir deprimerade, några blir arga och uppträder aggressivt, säger pappan och tillägger:

– Min dotter är en besvärlig patient som kan bli utåtagerande.

Beroende

Skaraborgskvinnan fick sin diagnos för 16 år sedan och har blivit allt sämre. Hon har fått bromsmediciner och under årens lopp har kvinnan fått stora mängder av beroendeframkallande mediciner och har fastnat i ett beroende. Kvinnan och de anhöriga har förgäves försökt bryta det.

– Vi har bönat och bett om en samtalskontakt för att slippa medicinerna. Vi har sökt hjälp, både på neurologmottagningen på sjukhuset samt på vårdcentralen. Min dotter har gjort självmordsförsök och borde vara prioriterad, berättar pappan.

Någon samtalskontakt har det inte blivit.

– De skyller på att de inte har tid. Vårdcentralen säger att det är neurologens uppgift men neurologen hänvisade till primärvården. Så har det fortsatt och jag har hört att båda skrivit avvikelserapporter. Nu har vi fått besked om att vårdcentralen ska skriva en remiss till Närhälsans psykologer, men det har de gjort tidigare och då blev vi ändå hänvisade till neurologen.

Pappan suckar:

– Det känns som ett moment 22, det går bara runt.

Däremot har dottern fått mer nervlugnande medicin utskriven.

Pappan är förtvivlad och vet inte vad han ska göra för sin dotter:

– Det är många MS-patienter som får psykiska besvär. Det är inte bara min dotter som har problem. Någon i ansvarig ställning borde, med tanke på patienterna, sätta ned foten.

Mellan stolarna

Jonas Andersson (L), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdstyrelse, säger att det ofta dyker upp gränsdragningsproblem där patienter hamnar mellan stolarna i väntan på att vårdgivarna ska bestämma vem som ska ta hand om patienten.

– Det läggs ned alldeles för mycket tid på att bråka om det. Just nu finns det ingen bra rutin, kanske skulle vi ha en grupp med medicinskt kunniga som gör en bedömning. Sedan dyker det upp nya grejer, utifrån nya rön och mediciner, som gör att gränssnitten flyttas, säger Jonas Andersson.

Han vet inte exakt hur ofta det inträffar:

– Vi hör om problemen, därför kanske man uppfattar att det är fler ärenden, men varje gång en patient drabbas är en gång för mycket.