18 apr 2016 17:08

18 apr 2016 17:08

Sjuksköterska gav patient fel sorts blod

IVO

En patient, med blodgrupp A+, skulle få en blodtransfusion. När sjuksköterskan kontrollerade påsen såg hon att den innehöll blodgruppen 0+ men sjuksköterskan visste att den sortens blod kan ges till en A+-patient.

Hon kontrollerade dock inte patientens personnummer och upptäckte senare att det inte överensstämde med personnumret på blodpåsen. Den felaktiga transfusionen varken rapporterades till kvällssjuksköterskan eller dokumenterades i journalen.

Patienten blev sämre, men den tjänstgörande personalen kände inte till den felaktiga transfusionen.

Skaraborgs sjukhus anmälde, enligt lex Maria, till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Ivo avslutade fallet och konstaterar att vårdgivaren fullgjort sin anmälningsskyldighet.

Hon kontrollerade dock inte patientens personnummer och upptäckte senare att det inte överensstämde med personnumret på blodpåsen. Den felaktiga transfusionen varken rapporterades till kvällssjuksköterskan eller dokumenterades i journalen.

Patienten blev sämre, men den tjänstgörande personalen kände inte till den felaktiga transfusionen.

Skaraborgs sjukhus anmälde, enligt lex Maria, till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Ivo avslutade fallet och konstaterar att vårdgivaren fullgjort sin anmälningsskyldighet.