30 nov 2015 14:57

30 nov 2015 14:57

Yrkade på livstids fängelse för terror

NYHETER: Terrormisstänkt med Skövdekopplingar

I det uppmärksammade terrormålet har åklagaren just yrkat på livstids fängelse för de två åtalade – ärendet som tog sin början vid Skövdepolisens husrannsakan. En av de åtalade har dessutom ytterligare en dom att vänta i Skövde.

SLA berättade redan för en vecka sedan om bakgrunden till det mycket ovanliga och uppmärksammade terror-åtalet i Göteborg.

Då åtalades två män från Göteborg, en 30-åring och en 32-åring, misstänkta för terrorbrott i Syrien. På måndagen avlutas rättegången och Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, yrkade på måndagseftermiddagen på livstids fängelse för de två männen. Dom i målet kommer senare.

30-åringen är även åtalad i den mycket omfattande narkotikahärvan i Skövde där åklagarna i målet också hävdar att ligan har använt sig av maffialiknande metoder. 30-åringen misstänks ha varit delaktig i härvan genom en grov utpressning mot en Skövdebo. Han och flera män, bland annat en av ligans huvudmän, tvingade i januari i år Skövdebon att lämna ifrån sig två Rolexklockor och även föra över 100 000 kronor till dem. Han utsattes för både direkta och indirekta dödshot. Vid ett tillfälle har en pistol visats upp.

När Skövdepolisen kort senare gjorde husrannsakan hos 30-åringen hittade man en av klockorna i hans hem, man även en del annat togs i beslag. Ett usb-minne blev extra intressant. Filmer där två män får sina huvuden avskurna fanns där och det är också detta som ledda fram till åtalet.

– Det är usb-minnet och innehållet i detta som ligger till grund för åtalet om terrorbrott, sade Agnetha Hilding Qvarnström till SLA för en dryg vecka sedan.

Hon anser att det är styrkt att sekvenserna visar att de två åtalade har varit med när morden begicks.

På torsdag meddelas domen gällande narkotikahärvan i Skövde.

SLA berättade redan för en vecka sedan om bakgrunden till det mycket ovanliga och uppmärksammade terror-åtalet i Göteborg.

Då åtalades två män från Göteborg, en 30-åring och en 32-åring, misstänkta för terrorbrott i Syrien. På måndagen avlutas rättegången och Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, yrkade på måndagseftermiddagen på livstids fängelse för de två männen. Dom i målet kommer senare.

30-åringen är även åtalad i den mycket omfattande narkotikahärvan i Skövde där åklagarna i målet också hävdar att ligan har använt sig av maffialiknande metoder. 30-åringen misstänks ha varit delaktig i härvan genom en grov utpressning mot en Skövdebo. Han och flera män, bland annat en av ligans huvudmän, tvingade i januari i år Skövdebon att lämna ifrån sig två Rolexklockor och även föra över 100 000 kronor till dem. Han utsattes för både direkta och indirekta dödshot. Vid ett tillfälle har en pistol visats upp.

När Skövdepolisen kort senare gjorde husrannsakan hos 30-åringen hittade man en av klockorna i hans hem, man även en del annat togs i beslag. Ett usb-minne blev extra intressant. Filmer där två män får sina huvuden avskurna fanns där och det är också detta som ledda fram till åtalet.

– Det är usb-minnet och innehållet i detta som ligger till grund för åtalet om terrorbrott, sade Agnetha Hilding Qvarnström till SLA för en dryg vecka sedan.

Hon anser att det är styrkt att sekvenserna visar att de två åtalade har varit med när morden begicks.

På torsdag meddelas domen gällande narkotikahärvan i Skövde.