26 aug 2015 13:13

27 aug 2015 07:37

Lodjur bakom flest angrepp

Här attackerades tamdjur

Under 2014 registrerades sammanlagt 46 rovdjursangrepp på tamdjur i Västra Götalands län. Två av dem skedde i Skaraborg.

De flesta angreppen var på får. Lodjur orsakade två tredjedelar av angreppen: 34 stycken närmare bestämt, varav ett skedde i Skövde och ett i Tidaholm. En tredjedel av angreppen orsakades av varg (12 stycken).

Det har även besiktigats fem angrepp på tamdjur orsakade av hund. Fast här kan finnas ett mörkertal eftersom länsstyrelsen inte ersätter för dessa angrepp. Allt enligt länsstyrelsens senaste nyhetsbrev om rovdjur.

De kommuner som hade flest angrepp av lodjur under 2014 var Svenljunga, Mark och Uddevalla, medan Mellerud och Tanum hade flest angrepp av varg.

Under 2014 angreps även åtta hundar av rovdjur i kommunerna Mellerud, Dals Ed, Färgelanda, Bengtsfors, Munkedal och Mark. Under 2015 (januari till juli månad) har en hund dödats av varg i Bengtsfors kommun.

Av nyhetsbrevet framgår att det under inventeringssäsongen 2014-2015 har dokumenterats två familjegrupper av varg i Västra Götalands län. Dock inga revirmarkerande par.

De flesta angreppen var på får. Lodjur orsakade två tredjedelar av angreppen: 34 stycken närmare bestämt, varav ett skedde i Skövde och ett i Tidaholm. En tredjedel av angreppen orsakades av varg (12 stycken).

Det har även besiktigats fem angrepp på tamdjur orsakade av hund. Fast här kan finnas ett mörkertal eftersom länsstyrelsen inte ersätter för dessa angrepp. Allt enligt länsstyrelsens senaste nyhetsbrev om rovdjur.

De kommuner som hade flest angrepp av lodjur under 2014 var Svenljunga, Mark och Uddevalla, medan Mellerud och Tanum hade flest angrepp av varg.

Under 2014 angreps även åtta hundar av rovdjur i kommunerna Mellerud, Dals Ed, Färgelanda, Bengtsfors, Munkedal och Mark. Under 2015 (januari till juli månad) har en hund dödats av varg i Bengtsfors kommun.

Av nyhetsbrevet framgår att det under inventeringssäsongen 2014-2015 har dokumenterats två familjegrupper av varg i Västra Götalands län. Dock inga revirmarkerande par.

  • Jenny Allvin