15 jun 2015 07:24

15 jun 2015 07:47

Deltidsbrandmän uttagna i strejk

Brandmännens Riksförbund och arbetsgivaren Sverige kommuner och landsting kunde inte enas om ett nytt avtal på söndagskvällen. Därmed trädde fackets strejkvarsel i kraft klockan sex på på måndagsmorgonen.

Detta skriver fackförbundet på sin hemsida.

– Nu har vi inte haft några rekryteringsproblem i Mariestad, men det är problem på andra orter. Har vi inte en intressant lönesättning och ett omodernt avtal från 1950-talet får vi svårt att vara en attraktiv arbetsplats, sade Christer Danielsson till Mariestads-Tidningen på söndagen när förhandlinarna fortfarande pågick.

– När vi går till jobbet förlorar många av oss pengar på det. Tjänar man mer än 25 300 kronor i månaden är löneavdraget hos huvudarbetsgivare högre än den lön vi får från Räddningstjänsten.

Arbetsgivaren tycker att konfiktåtgärden är olycklig.

– Medlarnas bud var ett balanserat förslag där båda parter fått ge med sig. Vi ansåg att det trots betydande kostnader var ett bud vi kunde acceptera. Tyvärr fortsätter vår motpart att ha orealistiska förväntningar i denna förhandling, varför det inte är möjligt att nå fram idag. Därför väntar nu beklagligt nog en konflikt, säger Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, till SKL:s hemsida.

– Det är dock viktigt att allmänheten vet att BRF har lagt ett ansvarsfullt varsel med fokus på att genomföra de akuta räddningsinsatser som uppstår. De varslade åtgärderna berör till exempel inte larmutryckningar om en brand uppstår, säger Sten Nordin, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Förutom de åtta brandstationerna och 350 brandmännen i östra Skaraborg tillkommer 100 brandmän som tillhör något av de tio Räddningsvärnen i till exempel Timmersdala, Moholm och Undenäs.

Artikeln uppdateras.

Detta skriver fackförbundet på sin hemsida.

– Nu har vi inte haft några rekryteringsproblem i Mariestad, men det är problem på andra orter. Har vi inte en intressant lönesättning och ett omodernt avtal från 1950-talet får vi svårt att vara en attraktiv arbetsplats, sade Christer Danielsson till Mariestads-Tidningen på söndagen när förhandlinarna fortfarande pågick.

– När vi går till jobbet förlorar många av oss pengar på det. Tjänar man mer än 25 300 kronor i månaden är löneavdraget hos huvudarbetsgivare högre än den lön vi får från Räddningstjänsten.

Arbetsgivaren tycker att konfiktåtgärden är olycklig.

– Medlarnas bud var ett balanserat förslag där båda parter fått ge med sig. Vi ansåg att det trots betydande kostnader var ett bud vi kunde acceptera. Tyvärr fortsätter vår motpart att ha orealistiska förväntningar i denna förhandling, varför det inte är möjligt att nå fram idag. Därför väntar nu beklagligt nog en konflikt, säger Heléne Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, till SKL:s hemsida.

– Det är dock viktigt att allmänheten vet att BRF har lagt ett ansvarsfullt varsel med fokus på att genomföra de akuta räddningsinsatser som uppstår. De varslade åtgärderna berör till exempel inte larmutryckningar om en brand uppstår, säger Sten Nordin, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Förutom de åtta brandstationerna och 350 brandmännen i östra Skaraborg tillkommer 100 brandmän som tillhör något av de tio Räddningsvärnen i till exempel Timmersdala, Moholm och Undenäs.

Artikeln uppdateras.