09 jun 2015 10:50

09 jun 2015 12:41

Sextrakasserade kollega

SKARABORG

Arbetsförmedlaren på ett kontor i Skaraborg sextrakasserade en kvinnlig kollega, sov på arbetsplatsen och anmälde inte sjukfrånvaro vilket gjorde att han fick ut för mycket lön.

Arbetsförmedlaren har nu anmälts till personalansvarsnämnden, som har att ta ställning till om han ska få disciplinära påföljder.

Den kvinnliga kollegan har anmält att hon på olika sätt blivit ”bedömd” utifrån sitt utseende och klädval med sexuella anspelningar. Bland annat fick hon höra att hennes kollega kunde se henne framför sig i en sexvideo och att hon skulle vara ”grym i den”. Kvinnan beskriver att hon kände sig mållös och skämdes fruktansvärt och att hon försökte ignorera sin kollega.

Vid ett tillfälle skulle också arbetsförmedlaren, i sällskap med en manlig kollega i lunchrummet, ha frågat den kvinnliga kollegan vilken av männen hon skulle ha valt, om det varit för 20 år sen och hon varit ogift. Mannens manliga kollega uttryckte sitt missnöje över hans fråga.

I en rutinkontroll upptäcktes också att den anmälde arbetsförmedlaren varit sjuk vid nio tillfällen, sammanlagt 24 dagar, under perioden januari 2014-februari 2015 utan att rapportera detta i egenrapporteringen. Han fick 13 664 kronor i lön som han inte hade rätt till.

Vid ett tillfälle hittades också arbetsförmedlaren sovande i en vilstol när en arbetssökande väntat 40 minuter på att få hjälp med sitt CV.

Vid 32 tillfällen har han också kommit för sent till arbetet.

Generaldirektör Mikael Sjöberg ser mycket allvarligt på det inträffade.

Arbetsförmedlaren har nu anmälts till personalansvarsnämnden, som har att ta ställning till om han ska få disciplinära påföljder.

Den kvinnliga kollegan har anmält att hon på olika sätt blivit ”bedömd” utifrån sitt utseende och klädval med sexuella anspelningar. Bland annat fick hon höra att hennes kollega kunde se henne framför sig i en sexvideo och att hon skulle vara ”grym i den”. Kvinnan beskriver att hon kände sig mållös och skämdes fruktansvärt och att hon försökte ignorera sin kollega.

Vid ett tillfälle skulle också arbetsförmedlaren, i sällskap med en manlig kollega i lunchrummet, ha frågat den kvinnliga kollegan vilken av männen hon skulle ha valt, om det varit för 20 år sen och hon varit ogift. Mannens manliga kollega uttryckte sitt missnöje över hans fråga.

I en rutinkontroll upptäcktes också att den anmälde arbetsförmedlaren varit sjuk vid nio tillfällen, sammanlagt 24 dagar, under perioden januari 2014-februari 2015 utan att rapportera detta i egenrapporteringen. Han fick 13 664 kronor i lön som han inte hade rätt till.

Vid ett tillfälle hittades också arbetsförmedlaren sovande i en vilstol när en arbetssökande väntat 40 minuter på att få hjälp med sitt CV.

Vid 32 tillfällen har han också kommit för sent till arbetet.

Generaldirektör Mikael Sjöberg ser mycket allvarligt på det inträffade.

  • Håkan Larsson