02 feb 2015 16:03

02 feb 2015 16:03

Gav högre dos än förespråkat

IVO-BESLUT

En läkare i Skövde gav höga doser av så kallad betablockerande medicin till hjärtpatienter. Bland annat handlade det om doser på 170 mg av metoprolol. Tillverkaren rekommenderar 15 mg.

Läkaren menade att erfarenheterna av en hög dosering var goda, trots att sektionsöverläkaren i kardiologi påtalade att det var oacceptabelt att ge högre doser än rekommenderat. Sjuksköterskorna ville inte ge de högre doserna, men då skötte läkaren själv injektionerna.

Efter en Lex Maria-anmälan besökte Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, läkaren. Då uppgav han att det var slut med de högre doserna, även om han inte anser att han gjort fel, enligt Ivos beslut. Ivo bedömer att det inte finns skäl för ytterligare granskning av läkarens yrkesutövning.

En läkare i Skövde gav höga doser av så kallad betablockerande medicin till hjärtpatienter. Bland annat handlade det om doser på 170 mg av metoprolol. Tillverkaren rekommenderar 15 mg.

Läkaren menade att erfarenheterna av en hög dosering var goda, trots att sektionsöverläkaren i kardiologi påtalade att det var oacceptabelt att ge högre doser än rekommenderat. Sjuksköterskorna ville inte ge de högre doserna, men då skötte läkaren själv injektionerna.

Efter en Lex Maria-anmälan besökte Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, läkaren. Då uppgav han att det var slut med de högre doserna, även om han inte anser att han gjort fel, enligt Ivos beslut. Ivo bedömer att det inte finns skäl för ytterligare granskning av läkarens yrkesutövning.