12 jan 2015 21:28

23 jan 2015 13:57

Skas felbedömde buksmärtor

Akuten vid Skaraborgs sjukhus i Skövde missade en blindtarmsinflammation och får kritik av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

I juli 2013 sökte en man vård för kraftiga buksmärtor vid akuten. Efter tre timmar fick han åka hem och uppmanades att höra av sig om smärtorna blev värre.

Två dagar senare var patienten tillbaka. En röntgenundersökning sa det att det handlade om en blindtarmsinflammation. En titthålsoperation visade sedan att blindtarmen var brusten. Värken avtag inte, buken svullnade och patienten opererades på nytt och hela buken öppnades.

Patienten fick stanna en vecka på sjukhuset och var sjukskriven i två månader. I sin anmälan till Ivo ifrågasattes varför han inte röntgades vid det första besöket.

Vid det första besöket undersöktes patienten av en AT-läkare och Ivo menar att undersökningen borde ha gjorts av en mer erfaren kollega. Ivo betonar även att ingen avvikelseanmälan eller lex Maria-anmälan har gjorts av Skas.

I juli 2013 sökte en man vård för kraftiga buksmärtor vid akuten. Efter tre timmar fick han åka hem och uppmanades att höra av sig om smärtorna blev värre.

Två dagar senare var patienten tillbaka. En röntgenundersökning sa det att det handlade om en blindtarmsinflammation. En titthålsoperation visade sedan att blindtarmen var brusten. Värken avtag inte, buken svullnade och patienten opererades på nytt och hela buken öppnades.

Patienten fick stanna en vecka på sjukhuset och var sjukskriven i två månader. I sin anmälan till Ivo ifrågasattes varför han inte röntgades vid det första besöket.

Vid det första besöket undersöktes patienten av en AT-läkare och Ivo menar att undersökningen borde ha gjorts av en mer erfaren kollega. Ivo betonar även att ingen avvikelseanmälan eller lex Maria-anmälan har gjorts av Skas.