11 dec 2014 14:33

23 jan 2015 14:46

"Den är missvisande"

Willys vill inte medverka i PRO:s prisundersökning.
– Den är missvisande, säger kommunikationschefen Johanna Eurén.

I onsdags publicerades resultatet av PRO:s årliga undersökning, där butikspriset på 33 dagligvaror sammanställs och jämförs.

Sedan några år deltar inte lågpriskedjan Willys i undersökningen. Enligt kommunikationschefen Johanna Eurén är PRO välkomna till butikerna för att anteckna och registrera priserna, men butikerna skriver inte på protokollen:

– Vi nekar ingen att besöka våra butiker, men vill inte aktivt medverka i undersökningen. Vi tycker inte att den är bra, utan resultaten blir inte rättvisande och ofta missvisande; små kvartersbutiker kan inte vara billigare än en stormarknad.

Hon betonar att Willys inte anser att PRO gör fel eller fuskar, men att antalet varor som granskas är för lågt.

– Priskonkurrensen på de varor som PRO granskar är stor, alla inom dagligvaruhandeln vet ju vilka varor som finns i PRO:s varukorg. För oss är priset viktigt och vi säkerställer regelbundet att vi har den billigaste matkassen, genom att följa priserna på ungefär 2 000 artiklar.

Hur skulle ni vilja att PRO gör sin undersökning?

– Fler varor och olika varor från år till år, så att handlarna inte vet vilka det rör sig om. Sedan ska det inte vara klart när prisinsamlarna kommer. Det är många inblandade och det är ganska väl känt när undersökningarna genomförs.

I onsdags publicerades resultatet av PRO:s årliga undersökning, där butikspriset på 33 dagligvaror sammanställs och jämförs.

Sedan några år deltar inte lågpriskedjan Willys i undersökningen. Enligt kommunikationschefen Johanna Eurén är PRO välkomna till butikerna för att anteckna och registrera priserna, men butikerna skriver inte på protokollen:

– Vi nekar ingen att besöka våra butiker, men vill inte aktivt medverka i undersökningen. Vi tycker inte att den är bra, utan resultaten blir inte rättvisande och ofta missvisande; små kvartersbutiker kan inte vara billigare än en stormarknad.

Hon betonar att Willys inte anser att PRO gör fel eller fuskar, men att antalet varor som granskas är för lågt.

– Priskonkurrensen på de varor som PRO granskar är stor, alla inom dagligvaruhandeln vet ju vilka varor som finns i PRO:s varukorg. För oss är priset viktigt och vi säkerställer regelbundet att vi har den billigaste matkassen, genom att följa priserna på ungefär 2 000 artiklar.

Hur skulle ni vilja att PRO gör sin undersökning?

– Fler varor och olika varor från år till år, så att handlarna inte vet vilka det rör sig om. Sedan ska det inte vara klart när prisinsamlarna kommer. Det är många inblandade och det är ganska väl känt när undersökningarna genomförs.