04 dec 2014 12:12

23 jan 2015 14:45

Såg flera vargar på tomten

Uppgifter tyder på att det nu finns minst fyra vargar i Tivedenreviret, dit ett finskryskt vargpar flyttades på senvintern 2013. Nyligen observerades fyra vargar vid en hundgård i Höghult, norr om Karlsborg.

– En kvinna vaknade av att hundarna skällde i hundgården. När hon kom ut såg hon fyra vargar, berättar länsstyrelsens besiktningsman Gillis Persson för tidningen Jakt och Jägare.

Tikens sändare skickade ingen signal från området. Det misstänker Gillis Persson kan bero på radioskugga. Något dygn senare skickade hon en positionssignal cirka 1,5 mil nordost om Höghult. Dessutom finns en observation av tre vargar som jagat hare på en åker strax utanför Höghult, enligt tidningen.

Årsvalåpar

Våren 2013 föddes fem valpar i reviret. I februari 2014 slutade hannens sändare fungera. Men på senvintern spårade länsstyrelsen två vuxna djur och fyra årsvalpar, skriver Jakt och Jägare.

Tre av de fyra valparna sköts i maj och juni under skyddsjakter. Några uppgifter om den fjärde och femte valpen finns inte i nuläget. Vargforskaren Håkan Sand säger till Jakt och Jägare att han tror att tiken i Tivedenreviret födde valpar även i våras.

Gillis Persson tror att det var årsvalpar som gick fram till hundgården i Höghult medan de vuxna djuren var mer reserverade. Kvinnan såg två valpar nära hundgården och ytterligare två vargar längre bort.

– En kvinna vaknade av att hundarna skällde i hundgården. När hon kom ut såg hon fyra vargar, berättar länsstyrelsens besiktningsman Gillis Persson för tidningen Jakt och Jägare.

Tikens sändare skickade ingen signal från området. Det misstänker Gillis Persson kan bero på radioskugga. Något dygn senare skickade hon en positionssignal cirka 1,5 mil nordost om Höghult. Dessutom finns en observation av tre vargar som jagat hare på en åker strax utanför Höghult, enligt tidningen.

Årsvalåpar

Våren 2013 föddes fem valpar i reviret. I februari 2014 slutade hannens sändare fungera. Men på senvintern spårade länsstyrelsen två vuxna djur och fyra årsvalpar, skriver Jakt och Jägare.

Tre av de fyra valparna sköts i maj och juni under skyddsjakter. Några uppgifter om den fjärde och femte valpen finns inte i nuläget. Vargforskaren Håkan Sand säger till Jakt och Jägare att han tror att tiken i Tivedenreviret födde valpar även i våras.

Gillis Persson tror att det var årsvalpar som gick fram till hundgården i Höghult medan de vuxna djuren var mer reserverade. Kvinnan såg två valpar nära hundgården och ytterligare två vargar längre bort.

  • Jenny Allvin