11 nov 2014 18:00

23 jan 2015 14:21

Vänstern vill höja skatten med 45 öre

VÄSTRA GÖTALAND: Frysta priser i kollektivtrafiken och höjda löner

Vänsterpartiet föreslår en höjning av regionskatten med 45 öre. Intäkterna ska bland annat gå till höjda sjuksköterskelöner och frysta taxor i kollektivtrafiken.

V:s budgetförslag behandlades under tisdagens regionstyrelsemöte. RS förordade den blågröna majoritetens förslag, men regionfullmäktige tar det slutliga beslutet den 25 november.

I sitt förslag har V slopat besparingskravet på en procent för hälso- och sjukvården. Partiet vill höja ingångslönerna för sjuksköterskor och andra kvinnodominerade akademikeryrken inom vården till 25 000 kronor.

– Personalen i vården är trötta på att leva med ständiga besparingskrav. Inte heller ska vårdens kvinnor subventionera verksamheten genom att vara lönediskriminerade, vi gör en rejäl satsning på jämställda löner, säger oppositionsrådet Eva Olofsson (V) i ett pressmeddelande.

Frysning av priset

Partiet betonar att en frysning av priset för kollektivtrafiken, skulle ge fler resenärer och V vill ta ett ansvar för hållbar utveckling.

Maxgräns på 100 kronor per år för preventivmedel för unga upp till 25 år, avgiftsfri influensavaccinering för personer i riskgrupper samt för de som är över 65 år och avgiftsfri mammografi är några andra punkter i budgetförslaget.

Vänsterpartiet vill höja regionskatten med 45 öre till 11,58 kronor

V:s budgetförslag behandlades under tisdagens regionstyrelsemöte. RS förordade den blågröna majoritetens förslag, men regionfullmäktige tar det slutliga beslutet den 25 november.

I sitt förslag har V slopat besparingskravet på en procent för hälso- och sjukvården. Partiet vill höja ingångslönerna för sjuksköterskor och andra kvinnodominerade akademikeryrken inom vården till 25 000 kronor.

– Personalen i vården är trötta på att leva med ständiga besparingskrav. Inte heller ska vårdens kvinnor subventionera verksamheten genom att vara lönediskriminerade, vi gör en rejäl satsning på jämställda löner, säger oppositionsrådet Eva Olofsson (V) i ett pressmeddelande.

Frysning av priset

Partiet betonar att en frysning av priset för kollektivtrafiken, skulle ge fler resenärer och V vill ta ett ansvar för hållbar utveckling.

Maxgräns på 100 kronor per år för preventivmedel för unga upp till 25 år, avgiftsfri influensavaccinering för personer i riskgrupper samt för de som är över 65 år och avgiftsfri mammografi är några andra punkter i budgetförslaget.

Vänsterpartiet vill höja regionskatten med 45 öre till 11,58 kronor

  • Alf Ehn