07 okt 2014 17:24

23 jan 2015 14:43

S fick in gardering om medfinansiering

Regionfullmäktige sa ja till att medfinansiera ombyggnaden av E20 med 671,5 miljoner jämte index.
– En del i att förbättra kommunikationerna i Västra Götaland som vi ska vara glada för, säger Lars Nordström (FP).

Ärendet har diskuterats under en lång tid, men under tisdagen togs det avslutande regionala beslutet att bidra med 671,5 miljoner till utbyggnaden av E20.

I somras avled en motorcykelförare vid en olycka norr om Götene, för några veckor sedan avled en man vid Sandbäcksmotet i Mariestad. Tisdagsbeslutet togs dagen efter ännu en dödsolycka på E20. En kvinna avled efter en olycka vid Muggeberg, mellan Mariestad och Brännebrona.

– Tråkigt att ännu en människa dog, men nu kan vi bidra till att det går att åka säkrare, säger Lars Nordström.

Ännu har inte alla inblandade parter, bland annat Göteborgsregionens kommunalförbund (65 miljoner), tagit beslut om att bidra. Socialdemokraten Alex Bergström föreslog därför att någon part faller bort, ska frågan gå tillbaka till regionfullmäktige:

– Regionen skjuter ju till lika mycket som de övriga och säger Göteborg nej, så fattas det ju 130 miljoner. Det oroar mig.

Regionfullmäktige gick på hans linje och nu finns den garderingen.

– Det känns bra, frågan kan inte bara falla utan måste tillbaka till oss. Förlorade vi valet så får vi väl vinna E20, säger Bergström.

Miljöpartiet sa ja till själva medfinansieringen men reserverade sig mot själva sättet. Partiet vill bland annat att beloppet ska skrivas av på 10 år i stället för 15 och att öppna möjligheter för kommuner att slippa medfinansiera.

Patientaktiv tid

Fullmäktige godkände en FP-motion om att vårdpersonals patientaktiva tid ska studeras. En M-motion, av bland andra Linn Brandström, Töreboda, om att införa en mobil ungdomsmottagning, ansågs besvarad och ska lämnas över till en utredning om förutsättningar för ungdomsmottagningar.

Ärendet har diskuterats under en lång tid, men under tisdagen togs det avslutande regionala beslutet att bidra med 671,5 miljoner till utbyggnaden av E20.

I somras avled en motorcykelförare vid en olycka norr om Götene, för några veckor sedan avled en man vid Sandbäcksmotet i Mariestad. Tisdagsbeslutet togs dagen efter ännu en dödsolycka på E20. En kvinna avled efter en olycka vid Muggeberg, mellan Mariestad och Brännebrona.

– Tråkigt att ännu en människa dog, men nu kan vi bidra till att det går att åka säkrare, säger Lars Nordström.

Ännu har inte alla inblandade parter, bland annat Göteborgsregionens kommunalförbund (65 miljoner), tagit beslut om att bidra. Socialdemokraten Alex Bergström föreslog därför att någon part faller bort, ska frågan gå tillbaka till regionfullmäktige:

– Regionen skjuter ju till lika mycket som de övriga och säger Göteborg nej, så fattas det ju 130 miljoner. Det oroar mig.

Regionfullmäktige gick på hans linje och nu finns den garderingen.

– Det känns bra, frågan kan inte bara falla utan måste tillbaka till oss. Förlorade vi valet så får vi väl vinna E20, säger Bergström.

Miljöpartiet sa ja till själva medfinansieringen men reserverade sig mot själva sättet. Partiet vill bland annat att beloppet ska skrivas av på 10 år i stället för 15 och att öppna möjligheter för kommuner att slippa medfinansiera.

Patientaktiv tid

Fullmäktige godkände en FP-motion om att vårdpersonals patientaktiva tid ska studeras. En M-motion, av bland andra Linn Brandström, Töreboda, om att införa en mobil ungdomsmottagning, ansågs besvarad och ska lämnas över till en utredning om förutsättningar för ungdomsmottagningar.

  • Alf Ehn