28 aug 2014 21:09

23 jan 2015 14:41

Lidköping bordlade E20-frågan

Kommunstyrelsens arbetsutskott i Lidköping bordlade frågan om medfinansiering av E20-ombyggnaden.
– Vi vill se vad det blir för regering, förklarar kommunalrådet Kjell Hedvall (S).

Totalt ska Skaraborgs kommunalförbund medfinansiera ombyggnationen av E20 med 546,5 miljoner kronor. Lidköping, som är Skaraborgs näst största kommun, ska stå för 81 miljoner. Ärendet behandlades av ksau i onsdags och då valde ledningen att bordlägga frågan, för att ta upp den senare.

– Vi säger inte nej, men vi vill avvakta tills efter valet. Vi vill se vad det blir för regering; det finns strömningar i både MP och S som inte vill att kommuner inte ska vara med och medfinansiera, säger Hedvall och tillägger:

– Det andra skälet är att vi vill ha rådrum att diskutera hur vi gör ekonomiskt. 81 miljoner är mycket pengar och det finns en skrivning om avsättning ska ske vid beslutet, men vi vill ha mer tid att titta på det.

”Väldigt överraskande”

Katarina Jonsson (M), ordförande i Skaraborgs kommunalförbund:

– Det var väldigt överraskande, alla har varit överens om att ta besluten om medfinansiering. Det har inte varit några oklarheter och vi har gjort en överenskommelse i Skaraborg. Vi är måna om att den hålls.

Hur påverkar bordläggningen E20-processen?

– Jag hoppas att det här hänger ihop med att det är val, men visst är det ett hack i vår samverkan. Det är viktigt att vi i Skaraborg håller fast vid vad vi bestämt.

I Falköping är kommunstyrelsens arbetsutskott överens om deras 67 miljoner ska betalas på tio år, med början 2015. I Skövde är förslaget att hela kostnaden (113 miljoner) ska bokföras redan i år, då försäljningen av Skövde Elnät gett kommunen intäkter.

Töreboda tar upp frågan i kommunstyrelsen på onsdag.

– Inom kommunalförbundet har vi sagt att vi ska ta beslutet, därför var beskedet från Lidköping märkligt. Om en kommun gör så här kan ju andra börja fundera, säger kommunalrådet Lars-Åke Bergman (S).

Totalt ska Skaraborgs kommunalförbund medfinansiera ombyggnationen av E20 med 546,5 miljoner kronor. Lidköping, som är Skaraborgs näst största kommun, ska stå för 81 miljoner. Ärendet behandlades av ksau i onsdags och då valde ledningen att bordlägga frågan, för att ta upp den senare.

– Vi säger inte nej, men vi vill avvakta tills efter valet. Vi vill se vad det blir för regering; det finns strömningar i både MP och S som inte vill att kommuner inte ska vara med och medfinansiera, säger Hedvall och tillägger:

– Det andra skälet är att vi vill ha rådrum att diskutera hur vi gör ekonomiskt. 81 miljoner är mycket pengar och det finns en skrivning om avsättning ska ske vid beslutet, men vi vill ha mer tid att titta på det.

”Väldigt överraskande”

Katarina Jonsson (M), ordförande i Skaraborgs kommunalförbund:

– Det var väldigt överraskande, alla har varit överens om att ta besluten om medfinansiering. Det har inte varit några oklarheter och vi har gjort en överenskommelse i Skaraborg. Vi är måna om att den hålls.

Hur påverkar bordläggningen E20-processen?

– Jag hoppas att det här hänger ihop med att det är val, men visst är det ett hack i vår samverkan. Det är viktigt att vi i Skaraborg håller fast vid vad vi bestämt.

I Falköping är kommunstyrelsens arbetsutskott överens om deras 67 miljoner ska betalas på tio år, med början 2015. I Skövde är förslaget att hela kostnaden (113 miljoner) ska bokföras redan i år, då försäljningen av Skövde Elnät gett kommunen intäkter.

Töreboda tar upp frågan i kommunstyrelsen på onsdag.

– Inom kommunalförbundet har vi sagt att vi ska ta beslutet, därför var beskedet från Lidköping märkligt. Om en kommun gör så här kan ju andra börja fundera, säger kommunalrådet Lars-Åke Bergman (S).

  • Alf Ehn