18 aug 2016 06:00

18 aug 2016 06:00

Veckoslut med dansfest

DANS: Inte svårt locka banden till Stora Folkparksdansen

– Vi hoppas på en riktigt bred publik, säger Jan Johansson på Karlsholme.
I år får de moderna dansbanden sällskap av betydligt äldre – eller vad sägs om Flamingokvintetten? – på Stora Folkparksdansen 19–20 augusti.

20 grader, sol och vindstilla. Dans på bryggan. Så ser fredags- och lördagskvällarna ut kommande veckoslut, om Jan Johansson får bestämma. Han tillhör nämligen arrangörsstaben av Stora Folkparksdansen på Karlsholme.

Ungefär så såg det faktiskt ut under förra årets folkparksdans, och troligen är minnet av det den bästa reklamen för några av alla dem som nu planerar att återkomma. Johansson hoppas på omkring 3 000 besökare, vilket det varit de senaste åren, och vilket han betraktar som ”riktigt bra” för en danshelg likt denna.

– Vi har ett jättebra startfält, men det kostar och det krävs att det kommer 3 000– 4 000 för att det ska gå runt, säger han.

Veteraner och unga

Hur biljettförsäljningen går kan han inte svara på, men menar att den ändå inte säger så mycket:

– Dansfolket är ingen förköpspublik. Det brukar ligga på cirka 1 000 förköp och 2 000 som köper på plats.

Men han har hört att det är svårt att få tag i hotellrum eller andra boendemöjligheter i Mariestad i helgen, vilket ju är ett tecken på att intresset är stort. Folk åker nämligen långt för att få vara med. Bara omkring tio procent av Stora Folkparksdansens besökare brukar vara Mariestadsbor.

Jan Johansson ser Stora Folkparksdansen som ett tillfälle att locka en ny generation till dansbanorna – och i år tror han att startfältet ska locka såväl 18–20-åringarna som de betydligt äldre; de som var ute och dansade för 50 år sedan.

Flamingokvintetten, som startade redan 1960, finns med i årets arrangemang. Även Matz-Bladhs, bildat 1968, tillhör veteranerna. Dessa två, liksom Streaplers och Donnez, kommer att spela traditionell mogendans på Rotundan. På Jubileumsteatern dominerar buggen, till musik levererad av de lite ”yngre” banden Casanovas, Sannex, Blender och Mannerz.

Ett annat sätt att ”nå ut med dansen” är aktiviteterna på stan under lördagen, då några av kvällens band spelar och alla får chansen att vara med att bugga på gator och torg.

Unik folkpark

Bakom Stora Folkparksdansen står Folkparkerna i Västsverige. Tanken från början var att de skulle turas om att arrangera, men det första året i Mariestad gick så bra, och sedan har det rullat på. Det här blir alltså sjunde gången.

– Karlsholme är ju lite unikt med två stora dansbanor under tak. Det är en extremt stor folkpark där det får plats 1 000 personer på varje dansbana. Och eftersom folk måste ta ett break ibland, röra sig mellan banorna och kanske gå och lyssna på en trubadur på Café Holmen skulle vi kunna ta in 4 000–5 000 personer utan problem, säger Jan Johansson.

Och även om man kan vara inomhus blir ju allt mycket trevligare om vädret är fint, så högre makter har ombetts att skippa regnet dessa kvällar.

20 grader, sol och vindstilla. Dans på bryggan. Så ser fredags- och lördagskvällarna ut kommande veckoslut, om Jan Johansson får bestämma. Han tillhör nämligen arrangörsstaben av Stora Folkparksdansen på Karlsholme.

Ungefär så såg det faktiskt ut under förra årets folkparksdans, och troligen är minnet av det den bästa reklamen för några av alla dem som nu planerar att återkomma. Johansson hoppas på omkring 3 000 besökare, vilket det varit de senaste åren, och vilket han betraktar som ”riktigt bra” för en danshelg likt denna.

– Vi har ett jättebra startfält, men det kostar och det krävs att det kommer 3 000– 4 000 för att det ska gå runt, säger han.

Veteraner och unga

Hur biljettförsäljningen går kan han inte svara på, men menar att den ändå inte säger så mycket:

– Dansfolket är ingen förköpspublik. Det brukar ligga på cirka 1 000 förköp och 2 000 som köper på plats.

Men han har hört att det är svårt att få tag i hotellrum eller andra boendemöjligheter i Mariestad i helgen, vilket ju är ett tecken på att intresset är stort. Folk åker nämligen långt för att få vara med. Bara omkring tio procent av Stora Folkparksdansens besökare brukar vara Mariestadsbor.

Jan Johansson ser Stora Folkparksdansen som ett tillfälle att locka en ny generation till dansbanorna – och i år tror han att startfältet ska locka såväl 18–20-åringarna som de betydligt äldre; de som var ute och dansade för 50 år sedan.

Flamingokvintetten, som startade redan 1960, finns med i årets arrangemang. Även Matz-Bladhs, bildat 1968, tillhör veteranerna. Dessa två, liksom Streaplers och Donnez, kommer att spela traditionell mogendans på Rotundan. På Jubileumsteatern dominerar buggen, till musik levererad av de lite ”yngre” banden Casanovas, Sannex, Blender och Mannerz.

Ett annat sätt att ”nå ut med dansen” är aktiviteterna på stan under lördagen, då några av kvällens band spelar och alla får chansen att vara med att bugga på gator och torg.

Unik folkpark

Bakom Stora Folkparksdansen står Folkparkerna i Västsverige. Tanken från början var att de skulle turas om att arrangera, men det första året i Mariestad gick så bra, och sedan har det rullat på. Det här blir alltså sjunde gången.

– Karlsholme är ju lite unikt med två stora dansbanor under tak. Det är en extremt stor folkpark där det får plats 1 000 personer på varje dansbana. Och eftersom folk måste ta ett break ibland, röra sig mellan banorna och kanske gå och lyssna på en trubadur på Café Holmen skulle vi kunna ta in 4 000–5 000 personer utan problem, säger Jan Johansson.

Och även om man kan vara inomhus blir ju allt mycket trevligare om vädret är fint, så högre makter har ombetts att skippa regnet dessa kvällar.

Stora Folkparksdansen

Fredag: Sannex, Mannerz, Streaplers och Matz Bladhs.

Lördag: Blender, Casanovas, Donnez, Flamingokvintetten.