11 sep 2018 17:03

11 sep 2018 17:03

S vinnare i lokala skolval

MARIESTAD: Skolvalet 2018

Preliminära siffror från årets skolval visar att Moderaterna blir största parti i Sverige. Högstadie- och gymnasieeleverna i Mariestad visar dock förtroende för Socialdemokraterna.

Totalt 380 259 högstadie- och gymnasielever har, enligt de preliminära siffrorna, röstat i skolvalet vilket motsvarar ett valdeltagande på 79,7 procent av eleverna i de deltagande skolorna. Resultatet visar att de rödgröna får 38,7 procent och alliansen 42,4 procent. Största parti i riket är Moderaterna med 21,3 procent. Socialdemokraterna är näst största parti med 19,5 procent och Sverigedemokraterna tredje största med 15,6 procent.

SD störst på Vadsbo

På Vadsbogymnasiet är Sverigedemokraterna största parti med 23,4 procent av rösterna med Moderaterna hack i häl på 23,2 procent och Socialdemokraterna på 21,9 procent. Totalt röstade 83,6 procent av eleverna på skolan.

– Det har varit en god uppslutning om man jämför med 2014 års skolval där valdeltagandet låg på runt 60 procent, säger Johan Wallin, lärare i samhällskunskap och historia på Vadsbogymnasiet.

Kollegan Johan Andersson, lärare i samhällskunskap och filosofi, har märkt av engagemanget.

– Vi upplever, och det såg man inte minst på debattdagen under torsdagen, att det har funnits ett intresse hos eleverna.

På Högelidsskolan är Socialdemokraterna största parti med 25,9 procent följt av Sverigedemokraterna (22,8) och Moderaterna (16,7). Socialdemokraterna kammar även hem platsen som största parti på Tunaholmsskolan med 31,4 procent av rösterna. Sverigedemokraterna kniper positionen som andra största parti med 20,8 procent följt av Moderaterna med 16,9 procent.

Sammantaget resultat för skolvalet i Mariestad visar att Socialdemokraterna är största parti med 25,2 procent följt av Sverigedemokraterna (22,6) och Moderaterna (20,0). Kristdemokraterna respektive Liberalerna hamnar strax under riksdagsspärren med 3,8 procent vardera. Det totala valdeltagandet i Mariestads skolval uppgick till 85,4 procent.

Storseger för S

När eleverna på Töreboda centralskola sagt sitt står Socialdemokraterna som det klart största partiet med hela 37,6 procent av rösterna. Andra största parti är Sverigedemokraterna (16,3) följt av Moderaterna (14,7). Resultaten från skolvalet på Gullstensskolan äldre i Gullspång följer samma linje: Socialdemokraterna är med stor marginal största parti med 29,8 procent följt av Sverigedemokraterna (19,2) och Moderaterna (15,2).

Totalt 380 259 högstadie- och gymnasielever har, enligt de preliminära siffrorna, röstat i skolvalet vilket motsvarar ett valdeltagande på 79,7 procent av eleverna i de deltagande skolorna. Resultatet visar att de rödgröna får 38,7 procent och alliansen 42,4 procent. Största parti i riket är Moderaterna med 21,3 procent. Socialdemokraterna är näst största parti med 19,5 procent och Sverigedemokraterna tredje största med 15,6 procent.

SD störst på Vadsbo

På Vadsbogymnasiet är Sverigedemokraterna största parti med 23,4 procent av rösterna med Moderaterna hack i häl på 23,2 procent och Socialdemokraterna på 21,9 procent. Totalt röstade 83,6 procent av eleverna på skolan.

– Det har varit en god uppslutning om man jämför med 2014 års skolval där valdeltagandet låg på runt 60 procent, säger Johan Wallin, lärare i samhällskunskap och historia på Vadsbogymnasiet.

Kollegan Johan Andersson, lärare i samhällskunskap och filosofi, har märkt av engagemanget.

– Vi upplever, och det såg man inte minst på debattdagen under torsdagen, att det har funnits ett intresse hos eleverna.

På Högelidsskolan är Socialdemokraterna största parti med 25,9 procent följt av Sverigedemokraterna (22,8) och Moderaterna (16,7). Socialdemokraterna kammar även hem platsen som största parti på Tunaholmsskolan med 31,4 procent av rösterna. Sverigedemokraterna kniper positionen som andra största parti med 20,8 procent följt av Moderaterna med 16,9 procent.

Sammantaget resultat för skolvalet i Mariestad visar att Socialdemokraterna är största parti med 25,2 procent följt av Sverigedemokraterna (22,6) och Moderaterna (20,0). Kristdemokraterna respektive Liberalerna hamnar strax under riksdagsspärren med 3,8 procent vardera. Det totala valdeltagandet i Mariestads skolval uppgick till 85,4 procent.

Storseger för S

När eleverna på Töreboda centralskola sagt sitt står Socialdemokraterna som det klart största partiet med hela 37,6 procent av rösterna. Andra största parti är Sverigedemokraterna (16,3) följt av Moderaterna (14,7). Resultaten från skolvalet på Gullstensskolan äldre i Gullspång följer samma linje: Socialdemokraterna är med stor marginal största parti med 29,8 procent följt av Sverigedemokraterna (19,2) och Moderaterna (15,2).

  • Markus Jacobsson