14 maj 2018 16:45

14 maj 2018 16:45

Elva månaders seglats till Västindien

RESA: Lars och Marie korsade Atlanten med segelbåt

Lars och Marie har under nästan ett år varit ute på en segelbåtsresa som tagit dem till Karibien. I lördags var de åter i hamn i Mariestad.

Tidigare hade de mest seglat i Vänern. För tre år sedan fick falköpingsborna Lars Westin och Marie Levard en idé som skulle ta dem betydligt längre än så. Strax före midsommar förra året avseglade de från Mariestad och skulle inte återse hamnen förrän nästan ett år senare.

De hade anmält sig till en odyssé. På Teneriffa fick de säkerhetsinformation och med Kap Verde som utgångspunkt korsade de Atlanten tillsammans med sexton andra båtar. Den transatlantiska resan på 400 landmil var en speciell upplevelse, säger Lars Westin.

– Det är fantastiskt på längre resor. Man kan tro att det blir tråkigt, men man blir ett med naturen. Man går in i en sorts trans. I nästan fyra dygn låg havet spegelblankt. Ibland fanns delfiner runtomkring. De hoppade nära båten – man kunde nästan kommunicera med dem.

Väl framme på Barbados fick de ett kärt återseende. De hade hyrt ett stort hus där de fick barn och barnbarn på besök.

– Det var skönt att träffa alla när det gått nästan sex månader, säger Lars.

Därefter seglade de vidare mellan öarna i Små Antillerna. En höjdpunkt var Carricaou där de närvarade vid en festival med musik och dans som gjorde starkt intryck på dem. På Saint Martin fick de se de destruktiva konsekvenserna av orkaner som gått fram.

Efter lång tid till havs bar det av hemåt. Möjligheten att korsa Atlanten ensamma med segelbåten bedömdes vara för riskabelt. De lät frakta den på en större båt och själva flög de till Europa. Från Bremerhaven seglade den sista biten till Mariestad.

– Man kände sig hemma när vi kom till Älvsborgsbron. När vi kom till Vänern insåg man att det är världens härligaste insjö, säger Lars.

Tidigare hade de mest seglat i Vänern. För tre år sedan fick falköpingsborna Lars Westin och Marie Levard en idé som skulle ta dem betydligt längre än så. Strax före midsommar förra året avseglade de från Mariestad och skulle inte återse hamnen förrän nästan ett år senare.

De hade anmält sig till en odyssé. På Teneriffa fick de säkerhetsinformation och med Kap Verde som utgångspunkt korsade de Atlanten tillsammans med sexton andra båtar. Den transatlantiska resan på 400 landmil var en speciell upplevelse, säger Lars Westin.

– Det är fantastiskt på längre resor. Man kan tro att det blir tråkigt, men man blir ett med naturen. Man går in i en sorts trans. I nästan fyra dygn låg havet spegelblankt. Ibland fanns delfiner runtomkring. De hoppade nära båten – man kunde nästan kommunicera med dem.

Väl framme på Barbados fick de ett kärt återseende. De hade hyrt ett stort hus där de fick barn och barnbarn på besök.

– Det var skönt att träffa alla när det gått nästan sex månader, säger Lars.

Därefter seglade de vidare mellan öarna i Små Antillerna. En höjdpunkt var Carricaou där de närvarade vid en festival med musik och dans som gjorde starkt intryck på dem. På Saint Martin fick de se de destruktiva konsekvenserna av orkaner som gått fram.

Efter lång tid till havs bar det av hemåt. Möjligheten att korsa Atlanten ensamma med segelbåten bedömdes vara för riskabelt. De lät frakta den på en större båt och själva flög de till Europa. Från Bremerhaven seglade den sista biten till Mariestad.

– Man kände sig hemma när vi kom till Älvsborgsbron. När vi kom till Vänern insåg man att det är världens härligaste insjö, säger Lars.

  • Jesper Sydhagen