26 apr 2018 06:00

26 apr 2018 06:00

Sen vår följs av intensiva veckor

MARIESTAD: Utökar med ny förvaringshall

En stadigt ökad efterfrågan på vinterförvaring har gett båthandlarna ett extra ben att stå på.
– Trenden är att fler och fler vill ha sina båtar levererade nyckelfärdiga inför säsongen, säger Anders Kinnander på Hamnmagasinet.

För bara några veckor sedan låg isen tjock på Mariestadsfjärden. Att våren 2018 lät vänta på sig har satt avtryck på många sätt; inte minst för båthandlarna som tycks befinna sig i en ”lugnet före stormen-känsla”.

– Så fort solen tittar fram och värmen stiger brukar det ta fart rejält. Vi får nog räkna med några intensiva veckor framöver, konstaterar Anders Kinnander.

Kinnander har varit i branschen sedan 1994, då han tog över Holmgrens båthandel. 2004 gick flyttlasset till nybyggda lokaler i hamnen; ytor som utökades under 2014 med en ny verkstadsdel då Hamnmagasinet och Vänerns marincenter slog ihop påsarna.

– Vi hade haft ett mångårigt samarbete, så sammanslagningen föll sig naturligt.

I dag sysselsätter företaget fem personer. Utöver butik, verkstad och vinterförvaring administreras också avgiften för båtarna i gästhamnen samt de 15 ställplatserna för husbilar intill.

– Ställplatsen nyttjas i stort sett året runt. I snitt är det två personer i varje husbil; när ställplatsen är full är det som ett mindre hotell. Ofta hör vi att ”närheten till centrumhandeln” bidrar till att de valt Mariestad. Vi är turistbyråns förlängda arm och får besvara frågor om allt mellan himmel och jord, säger Kinnander leende.

Satsar i Haggården

Inför sommaren fanns planer på att göra en mindre, tillfällig utbyggnad (mot hamnbassängen) för att kunna visa upp några båtmodeller.

Planerna har dock lagts på is – i stället läggs fokus på en nybyggnation på Hammarsmedsgatan i Haggården. Sedan tidigare har företaget vinterförvaring i en före detta industrilokal, nu ska ytterligare en hall byggas vägg i vägg. Med det utökas kapaciteten att kunna ta emot omkring 100 båtar totalt.

– Byggnaden blir på drygt 1 000 kvadratmeter. Bygglovet är klart och målet är att allt ska vara klart i mitten av september, säger Kinnander.

Satsningen på vinterförvaring är ett led i samhällsutvecklingen, konstaterar Anders.

– Allt fler båtägare efterfrågar av olika anledningar ett helhetspaket med service och förvaring. Vi har flera kunder som bor på annan ort, men har båten i Mariestad. I vinter har vi bland tagit hand om en större fritidsbåt från Schweiz som ska fortsätta sin resa i sommar.

För bara några veckor sedan låg isen tjock på Mariestadsfjärden. Att våren 2018 lät vänta på sig har satt avtryck på många sätt; inte minst för båthandlarna som tycks befinna sig i en ”lugnet före stormen-känsla”.

– Så fort solen tittar fram och värmen stiger brukar det ta fart rejält. Vi får nog räkna med några intensiva veckor framöver, konstaterar Anders Kinnander.

Kinnander har varit i branschen sedan 1994, då han tog över Holmgrens båthandel. 2004 gick flyttlasset till nybyggda lokaler i hamnen; ytor som utökades under 2014 med en ny verkstadsdel då Hamnmagasinet och Vänerns marincenter slog ihop påsarna.

– Vi hade haft ett mångårigt samarbete, så sammanslagningen föll sig naturligt.

I dag sysselsätter företaget fem personer. Utöver butik, verkstad och vinterförvaring administreras också avgiften för båtarna i gästhamnen samt de 15 ställplatserna för husbilar intill.

– Ställplatsen nyttjas i stort sett året runt. I snitt är det två personer i varje husbil; när ställplatsen är full är det som ett mindre hotell. Ofta hör vi att ”närheten till centrumhandeln” bidrar till att de valt Mariestad. Vi är turistbyråns förlängda arm och får besvara frågor om allt mellan himmel och jord, säger Kinnander leende.

Satsar i Haggården

Inför sommaren fanns planer på att göra en mindre, tillfällig utbyggnad (mot hamnbassängen) för att kunna visa upp några båtmodeller.

Planerna har dock lagts på is – i stället läggs fokus på en nybyggnation på Hammarsmedsgatan i Haggården. Sedan tidigare har företaget vinterförvaring i en före detta industrilokal, nu ska ytterligare en hall byggas vägg i vägg. Med det utökas kapaciteten att kunna ta emot omkring 100 båtar totalt.

– Byggnaden blir på drygt 1 000 kvadratmeter. Bygglovet är klart och målet är att allt ska vara klart i mitten av september, säger Kinnander.

Satsningen på vinterförvaring är ett led i samhällsutvecklingen, konstaterar Anders.

– Allt fler båtägare efterfrågar av olika anledningar ett helhetspaket med service och förvaring. Vi har flera kunder som bor på annan ort, men har båten i Mariestad. I vinter har vi bland tagit hand om en större fritidsbåt från Schweiz som ska fortsätta sin resa i sommar.