13 apr 2018 15:01

13 apr 2018 15:03

Tio dömda i tinget för penningtvättsbrott

TINGET: I kölvattnet efter bedrägerier på internet

Skaraborgs tingsrätt har dömt flera Mariestadsbor för penningtvättsbrott. Även medhjälp till grovt bedrägeri nämns i domen. Det finns kopplingar till den 27-årige Mariestadsbo som i fjol dömdes till 18 månaders fängelse för grovt bedrägeri.

27-åringen dömdes av Göta hovrätt att också betala 820 000 kronor i skadestånd till den aningslöse smålänning han vid 37 tillfällen blåste på chattsajten Skype. Där utgav sig Mariestadsbon för att vara den unga studenten ”Johanna”.

27-åringen friades först i Skaraborgs tingsrätt, men dömdes alltså i december i fjol av hovrätten. Av de tio som på fredagen dömdes i tingsrätten, har två också haft fingrarna i syltburken gällande ”Johannas” framfart.

Via ett chattforum lyckades en 22-åring, och en kumpan, lura en annan målsägare (med sjukdomsdiagnos) att lämna ifrån sig koduppgifterna till sin bankdosa. Därefter lyftes flera hundra tusen kronor till bedragarens konto.

Sedan har vänner och släktingar i Mariestad kontaktats för diverse transaktioner mellan olika konton.

Tingsrätten friade fyra personer från åtal om penningtvättsbrott: en 61-årig man, en 57-årig kvinna, en 50-åring och en 21-årig man.

22-åringen från Mariestad dömdes för penningtvättsbrott (PTB) och för medhjälp till grovt bedrägeri. Påföljden blev villkorlig dom och 180 dagsböter. Han ska också betala skadestånd på 290 000 kronor, varav merparten solidariskt med andra.

En 26-årig Skarabo dömdes för grovt PTB och påföljden blev villkorlig dom och 100 dagsböter. En 25-årig Mariestadsbo dömdes för PTB vid två tillfällen och påföljden blev 200 dagsböter. Han ska också betala 135 000 kronor i skadestånd solidariskt med andra.

Övriga nedan uppräknade, alla från Mariestad, döms för PTB till villkorliga domar och ska också betala solidariska skadestånd på mellan 8 000 kronor och 205 000 kronor.

En 28-åring (40 dagsböter), en 24-åring (140 dagsböter), en 24-åring till (40 dagsböter), en 22-åring (villkorlig dom), 78-åring (70 dagsböter), ytterligare en 24-åring (80 dagsböter) och ännu en 22-åring (60 dagsböter.)

Domarna kan överklagas till Göta hovrätt senast den 4 maj.

27-åringen dömdes av Göta hovrätt att också betala 820 000 kronor i skadestånd till den aningslöse smålänning han vid 37 tillfällen blåste på chattsajten Skype. Där utgav sig Mariestadsbon för att vara den unga studenten ”Johanna”.

27-åringen friades först i Skaraborgs tingsrätt, men dömdes alltså i december i fjol av hovrätten. Av de tio som på fredagen dömdes i tingsrätten, har två också haft fingrarna i syltburken gällande ”Johannas” framfart.

Via ett chattforum lyckades en 22-åring, och en kumpan, lura en annan målsägare (med sjukdomsdiagnos) att lämna ifrån sig koduppgifterna till sin bankdosa. Därefter lyftes flera hundra tusen kronor till bedragarens konto.

Sedan har vänner och släktingar i Mariestad kontaktats för diverse transaktioner mellan olika konton.

Tingsrätten friade fyra personer från åtal om penningtvättsbrott: en 61-årig man, en 57-årig kvinna, en 50-åring och en 21-årig man.

22-åringen från Mariestad dömdes för penningtvättsbrott (PTB) och för medhjälp till grovt bedrägeri. Påföljden blev villkorlig dom och 180 dagsböter. Han ska också betala skadestånd på 290 000 kronor, varav merparten solidariskt med andra.

En 26-årig Skarabo dömdes för grovt PTB och påföljden blev villkorlig dom och 100 dagsböter. En 25-årig Mariestadsbo dömdes för PTB vid två tillfällen och påföljden blev 200 dagsböter. Han ska också betala 135 000 kronor i skadestånd solidariskt med andra.

Övriga nedan uppräknade, alla från Mariestad, döms för PTB till villkorliga domar och ska också betala solidariska skadestånd på mellan 8 000 kronor och 205 000 kronor.

En 28-åring (40 dagsböter), en 24-åring (140 dagsböter), en 24-åring till (40 dagsböter), en 22-åring (villkorlig dom), 78-åring (70 dagsböter), ytterligare en 24-åring (80 dagsböter) och ännu en 22-åring (60 dagsböter.)

Domarna kan överklagas till Göta hovrätt senast den 4 maj.

  • C. Lundh