13 mar 2018 14:36

13 mar 2018 14:36

Fängelsestraff för rå misshandel

TING: Döms till ett år och två månader för glasflaskebråket

Ett år och två månaders fängelse blev straffet för den Mariestadsbo som misshandlade en annan man med glasflaska vid järnvägsstationen tidigare i år.

Det var i mitten av januari som en 45-årig Mariestadsbo slog en annan man huvudet med en glasflaska på Nygatan vid järnvägsstationen.

När mannen skulle hämtas till förhör om händelsen ska han också ha hotat två poliser. Enligt de båda poliserna hotade han skjuta dem med sitt hagelgevär. Av tingsrätten döms mannen både för misshandel och hot mot tjänsteman.

I åtalet menar åklagare Hampus Sabel att brottet ska bedömas som grovt då 45-åringen, genom sitt sätt att upprepande gånger slå offret i huvudet med tillhygge, visar särskild hänsynslöshet och råhet.

Offret fick efter misshandeln uppsöka läkare där det konstaterades att han fått ytliga krossår i huvudet samt smärta och yrsel.

Erkänner slag

Mariestadsbon har erkänt att han har utdelat några slag med flaskan i huvudet på offret, men menar själv att misshandeln inte ska bedömas som grov utan som av normalgraden. 45-åringen anser inte att han gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman. Han sa själv i rätten att han under resan in till polisstationen uttalat sig klumpigt, men att han inte har haft något uppsåt att hota de båda poliserna.

Tingsrätten anser att 45-åringen har gjort sig skyldig till båda åtalspunkterna, men han fälls för rubriceringen misshandel av den så kallade normalgraden och inte grov som åklagaren yrkade.

45-åringen har tidigare dömts för bland annat misshandel. Detta har rätten med i sin bedömning av påföljden som bestämdes till ett år och två månaders fängelse samt att Mariestadsbon ska betala skadestånd till både misshandelsoffret och de båda poliserna.

Det var i mitten av januari som en 45-årig Mariestadsbo slog en annan man huvudet med en glasflaska på Nygatan vid järnvägsstationen.

När mannen skulle hämtas till förhör om händelsen ska han också ha hotat två poliser. Enligt de båda poliserna hotade han skjuta dem med sitt hagelgevär. Av tingsrätten döms mannen både för misshandel och hot mot tjänsteman.

I åtalet menar åklagare Hampus Sabel att brottet ska bedömas som grovt då 45-åringen, genom sitt sätt att upprepande gånger slå offret i huvudet med tillhygge, visar särskild hänsynslöshet och råhet.

Offret fick efter misshandeln uppsöka läkare där det konstaterades att han fått ytliga krossår i huvudet samt smärta och yrsel.

Erkänner slag

Mariestadsbon har erkänt att han har utdelat några slag med flaskan i huvudet på offret, men menar själv att misshandeln inte ska bedömas som grov utan som av normalgraden. 45-åringen anser inte att han gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman. Han sa själv i rätten att han under resan in till polisstationen uttalat sig klumpigt, men att han inte har haft något uppsåt att hota de båda poliserna.

Tingsrätten anser att 45-åringen har gjort sig skyldig till båda åtalspunkterna, men han fälls för rubriceringen misshandel av den så kallade normalgraden och inte grov som åklagaren yrkade.

45-åringen har tidigare dömts för bland annat misshandel. Detta har rätten med i sin bedömning av påföljden som bestämdes till ett år och två månaders fängelse samt att Mariestadsbon ska betala skadestånd till både misshandelsoffret och de båda poliserna.

  • Johanna Drath