14 feb 2018 11:41

14 feb 2018 13:48

Frias för spelarattacken utanför ishallen

TING: Spelarattacken utanför ishallen

(UPPDATERAD) En Mariestadsbo i 20-årsåldern var åtalad för att ha misshandlat en Skövdespelare utanför Katrinhallen.
Nu har tingsrätten meddelat en friande dom.
– Jag får läsa igenom domen och fundera på om det blir ett överklagande, säger åklagaren Johan Stenberg.

Händelsen utspelade sig 25 augusti i samband med en träningsturnering i ishallen. Efter derbymatchen mellan Mariestad Bois och Skövde skulle några av spelarna jogga ner i området utanför ishallen.

En Skövdespelare hävdade att han i samband med detta blev nerslagen och sedan fick motta flera sparkar liggande på marken. Det resulterade dock inte i några allvarliga skador.

Åtalad

Efter att polisutredningen var klar valde åklagaren att åtala en Mariestadsbo i 20-årsåldern för misshandel.

Mariestadsbon, som medger att han varit berusad, har bekräftat att han varit i handgemäng med spelaren efter ett meningsutbyte, men att det var ett ömsesidigt bråk. Spelaren ska i samband med detta ha ramlat omkull, men det ska inte ha delats ut några slag eller sparkar.

Fem vittnen var kallade till rättegången i tingsrätten. Några av dem var från början misstänkta för deltagit i misshandeln.

Skövdespelaren vittnade i tingsrätten om händelsen:

"Han och en Mariestadsspelare – som bar en neutral tröja vid tillfället – gick förbi en klunga på fem personer som yttrade glåpord till dem. Han vände sig om och frågade varför de slängde glåpord till egna spelare och nickade mot Mariestadsspelaren. De fortsatte gå. Han hörde någon ropa hans efternamn. När han vände sig om kom en person springande från klungan och slog honom ovanpå huvudet och sparkade honom på vaden så att han föll omkull.

På marken blev han omgiven av tre-fem personer. Han kröp ihop och skyddade huvudet med armarna. Han fick motta tre-sex sparkar mot benen men inga slag. Han vet inte vem som sparkade honom. Två ordningsvakter kom och avbröt fortsatt bråk. Han fick en bula på huvudet av slaget och blåmärken på benen av sparkarna. Slaget och sparkarna gjorde ont. Hela händelsen var över på tio–femton sekunder."

Ett av vittnena, som i mörkret kom körande i sin bil utanför ishallen, berättade i tingsrätten vad han såg: "Jag såg en person som kom rusande och fick omkull en annan person. Två–tre personer angrep den som låg på marken. Någon satt grensle på denne och ”matade slag”, som han uppfattade det, och någon stampade på denne. Han såg bara ryggen på den som slog och vet inte var slagen träffade."

Svag bevisning

Tingsrätten har nu kommit fram till att utredningen och vittnesmålen inte gett tillräckligt stöd för att fälla Mariestadsbon till ansvar för misshandel.

– Det handlar om en värdering av olika utsagor och det är höga beviskrav i ett brottsmål. Tingsrätten har tydligen inte ansett åtalet var styrkt. Nu får jag ta en vecka på mig och fatta ett beslut om ett eventuellt överklagande, säger åklagaren Johan Stenberg.

Tingsrättens dom kan överklagas till Göta hovrätt senast den 7 mars.

Händelsen utspelade sig 25 augusti i samband med en träningsturnering i ishallen. Efter derbymatchen mellan Mariestad Bois och Skövde skulle några av spelarna jogga ner i området utanför ishallen.

En Skövdespelare hävdade att han i samband med detta blev nerslagen och sedan fick motta flera sparkar liggande på marken. Det resulterade dock inte i några allvarliga skador.

Åtalad

Efter att polisutredningen var klar valde åklagaren att åtala en Mariestadsbo i 20-årsåldern för misshandel.

Mariestadsbon, som medger att han varit berusad, har bekräftat att han varit i handgemäng med spelaren efter ett meningsutbyte, men att det var ett ömsesidigt bråk. Spelaren ska i samband med detta ha ramlat omkull, men det ska inte ha delats ut några slag eller sparkar.

Fem vittnen var kallade till rättegången i tingsrätten. Några av dem var från början misstänkta för deltagit i misshandeln.

Skövdespelaren vittnade i tingsrätten om händelsen:

"Han och en Mariestadsspelare – som bar en neutral tröja vid tillfället – gick förbi en klunga på fem personer som yttrade glåpord till dem. Han vände sig om och frågade varför de slängde glåpord till egna spelare och nickade mot Mariestadsspelaren. De fortsatte gå. Han hörde någon ropa hans efternamn. När han vände sig om kom en person springande från klungan och slog honom ovanpå huvudet och sparkade honom på vaden så att han föll omkull.

På marken blev han omgiven av tre-fem personer. Han kröp ihop och skyddade huvudet med armarna. Han fick motta tre-sex sparkar mot benen men inga slag. Han vet inte vem som sparkade honom. Två ordningsvakter kom och avbröt fortsatt bråk. Han fick en bula på huvudet av slaget och blåmärken på benen av sparkarna. Slaget och sparkarna gjorde ont. Hela händelsen var över på tio–femton sekunder."

Ett av vittnena, som i mörkret kom körande i sin bil utanför ishallen, berättade i tingsrätten vad han såg: "Jag såg en person som kom rusande och fick omkull en annan person. Två–tre personer angrep den som låg på marken. Någon satt grensle på denne och ”matade slag”, som han uppfattade det, och någon stampade på denne. Han såg bara ryggen på den som slog och vet inte var slagen träffade."

Svag bevisning

Tingsrätten har nu kommit fram till att utredningen och vittnesmålen inte gett tillräckligt stöd för att fälla Mariestadsbon till ansvar för misshandel.

– Det handlar om en värdering av olika utsagor och det är höga beviskrav i ett brottsmål. Tingsrätten har tydligen inte ansett åtalet var styrkt. Nu får jag ta en vecka på mig och fatta ett beslut om ett eventuellt överklagande, säger åklagaren Johan Stenberg.

Tingsrättens dom kan överklagas till Göta hovrätt senast den 7 mars.

  • Per Warvlin