12 jan 2018 15:48

12 jan 2018 15:48

Lönns tallrik vann tävling

MARIESTAD: Ny representationsgåva utsedd

Nu står det klart vad som bli Mariestads kommuns nya representationsgåva.
Genom en tävling har glaskonstnären Ann Lönn fått uppdraget att ta fram rektangulära glasfat i färgerna blått, turkost och guld.

För snart ett år sedan utlyste kommunen en tävling för att hitta en ny Mariestadsgåva. De tidigare representations- och uppvaktningsgåvorna, Mariestadsoxen och minnestallriken, hade då börjat sina i laget.

Nu är tävlingen avgjord.

Vinnare blev ett rektangulärt glasfat från glaskonstnären och tidigare Mariestadsbon, Ann Lönn.

– Mariestad är och har varit en viktig plats för mig, så det var kul att vinna tävlingen. Jag har både bott och verkat där under decennier, säger Lönn, som numera är bosatt på Kinnekulle.

– Det är roligt att göra ett fat som har den formen eftersom tekniken jag använder tillåter det. Måtten är ”Gyllene snittet”.

Sjöstaden

Tallriken, som är i färgerna blått, turkos och guld, blev juryns favorit bland sju tävlingsbidrag som lämnades in i december. Tävlingen var öppen för alla som bor, verkar eller har anknytning till Mariestads kommun. Övriga tävlande var Anna Quist, Marie Svensson, Birgit Backman, Jesper Persson och Bildmagasinet.

– Associationen var till vatten och sjöstad. Jag ville utforma fatet så att det följer utseendet på min övriga produktion, det ska ha ”mitt utseende”, säger vinnaren.

Juryn var enig i sitt beslut och skriver i sin motivering: ”Glasfatet representerar Mariestad på ett förtjänstfullt sätt, är estetiskt tilltalade, unikt i sitt uttryck, passar kvinna lika bra som man passar i olika miljöer”.

Unika fat

Glasfaten kommer att produceras exklusivt för kommunen med tekniken ”slumpig fusing”, där glas smälts ihop och formas till föremål. Faten kommer att upprepas med samma form, färg och storlek, men varje fat blir ändå unikt då vågorna skärs ut på frihand.

Gåvan kommer att användas av kommunen vid representation hos exempelvis andra kommuner, myndigheter och organisationer.

För snart ett år sedan utlyste kommunen en tävling för att hitta en ny Mariestadsgåva. De tidigare representations- och uppvaktningsgåvorna, Mariestadsoxen och minnestallriken, hade då börjat sina i laget.

Nu är tävlingen avgjord.

Vinnare blev ett rektangulärt glasfat från glaskonstnären och tidigare Mariestadsbon, Ann Lönn.

– Mariestad är och har varit en viktig plats för mig, så det var kul att vinna tävlingen. Jag har både bott och verkat där under decennier, säger Lönn, som numera är bosatt på Kinnekulle.

– Det är roligt att göra ett fat som har den formen eftersom tekniken jag använder tillåter det. Måtten är ”Gyllene snittet”.

Sjöstaden

Tallriken, som är i färgerna blått, turkos och guld, blev juryns favorit bland sju tävlingsbidrag som lämnades in i december. Tävlingen var öppen för alla som bor, verkar eller har anknytning till Mariestads kommun. Övriga tävlande var Anna Quist, Marie Svensson, Birgit Backman, Jesper Persson och Bildmagasinet.

– Associationen var till vatten och sjöstad. Jag ville utforma fatet så att det följer utseendet på min övriga produktion, det ska ha ”mitt utseende”, säger vinnaren.

Juryn var enig i sitt beslut och skriver i sin motivering: ”Glasfatet representerar Mariestad på ett förtjänstfullt sätt, är estetiskt tilltalade, unikt i sitt uttryck, passar kvinna lika bra som man passar i olika miljöer”.

Unika fat

Glasfaten kommer att produceras exklusivt för kommunen med tekniken ”slumpig fusing”, där glas smälts ihop och formas till föremål. Faten kommer att upprepas med samma form, färg och storlek, men varje fat blir ändå unikt då vågorna skärs ut på frihand.

Gåvan kommer att användas av kommunen vid representation hos exempelvis andra kommuner, myndigheter och organisationer.

  • Johanna Drath