14 nov 2017 16:53

14 nov 2017 16:53

Skulptör-Lenny prisas

MARIESTAD: Han blir årets Hedersskaraborgare

Lenny Clarhäll är på hemmaplan denna vecka och schemat är fullspäckat. På onsdag eftermiddag är det vernissage på Galleri Imma, dagen därpå blir han utnämnd till årets ”Hedersskaraborgare” och håller ett föredrag i hemorten.

– Jag är stolt och hedrad över utnämningen, säger Lenny Clarhäll som numera står i samma led som Robert Gustafsson, Jan Guillou och Kronprinsessan Victoria som tidigare år har fått utmärkelsen.

Skaraborgs Akademins aderton ledamöter, namnkunniga skaraborgare i förskingringen, kommer att dela ut priset på Högskolan i Skövde under torsdagen. Dessutom kommer de att dela ut pris till två doktorsavhandlingar på högskolan som har utmärkt sig särskilt under det senaste året, i år är det Lotten Svensson och Erik Brolin.

– Först kommer det att bjudas på middag och sedan hålls det tal. Jag ska också prata i tjugo minuter, det blir lite improviserat efter publiken men det kommer att handla om min barndom och uppväxt, säger konstnären.

Lokal konstnär

Skulptören Lenny Clarhäll är född i Timmersdala men flyttade därifrån när han var 14 år. Han utbildade sig först i Stockholm och senare i Danmark och Nord- och Sydamerika. Vid sidan av många verk har han skapat minnesmärket för Grevillis fond vid pappersbruket i Mariestad som invigdes 2013.

– Många gånger har jag tagit bilder från min uppväxt i Västergötland som inspiration till mina stora, offentliga verk, säger konstnären och nämner ”Folkbildaren” som blev en skulptur till Radiohuset i Stockholm.

Verken står för liv

Utställningen på Galleri Imma, som invigs på onsdagen har sitt ursprung i två diktsamlingar, den ena av Catharina Gripenberg och den andra av Katarina Frostenson.

– Ur Catarinas ”Handbok att bära till en dräkt” har jag tagit en hel del titlar till mina verk och så har jag även gjort skulpturen ”Sömnträdet” till Katarina Frostenson.

I konstlokalen på Hamngatan kommer stora målningar med utgångspunkt i poesin dela uppmärksamhet med en stor och några mindre skulpturer.

I samband med utnämningen på torsdag kommer Lenny hålla ett föredrag i Timmersdala församlingshem vid lunchtid.

– Jag ska presentera minnesbilder från barndomen som har varit viktiga motiv i mitt konstnärskap och förhoppningsvis träffa några gamla skolkamrater.

– Jag är stolt och hedrad över utnämningen, säger Lenny Clarhäll som numera står i samma led som Robert Gustafsson, Jan Guillou och Kronprinsessan Victoria som tidigare år har fått utmärkelsen.

Skaraborgs Akademins aderton ledamöter, namnkunniga skaraborgare i förskingringen, kommer att dela ut priset på Högskolan i Skövde under torsdagen. Dessutom kommer de att dela ut pris till två doktorsavhandlingar på högskolan som har utmärkt sig särskilt under det senaste året, i år är det Lotten Svensson och Erik Brolin.

– Först kommer det att bjudas på middag och sedan hålls det tal. Jag ska också prata i tjugo minuter, det blir lite improviserat efter publiken men det kommer att handla om min barndom och uppväxt, säger konstnären.

Lokal konstnär

Skulptören Lenny Clarhäll är född i Timmersdala men flyttade därifrån när han var 14 år. Han utbildade sig först i Stockholm och senare i Danmark och Nord- och Sydamerika. Vid sidan av många verk har han skapat minnesmärket för Grevillis fond vid pappersbruket i Mariestad som invigdes 2013.

– Många gånger har jag tagit bilder från min uppväxt i Västergötland som inspiration till mina stora, offentliga verk, säger konstnären och nämner ”Folkbildaren” som blev en skulptur till Radiohuset i Stockholm.

Verken står för liv

Utställningen på Galleri Imma, som invigs på onsdagen har sitt ursprung i två diktsamlingar, den ena av Catharina Gripenberg och den andra av Katarina Frostenson.

– Ur Catarinas ”Handbok att bära till en dräkt” har jag tagit en hel del titlar till mina verk och så har jag även gjort skulpturen ”Sömnträdet” till Katarina Frostenson.

I konstlokalen på Hamngatan kommer stora målningar med utgångspunkt i poesin dela uppmärksamhet med en stor och några mindre skulpturer.

I samband med utnämningen på torsdag kommer Lenny hålla ett föredrag i Timmersdala församlingshem vid lunchtid.

– Jag ska presentera minnesbilder från barndomen som har varit viktiga motiv i mitt konstnärskap och förhoppningsvis träffa några gamla skolkamrater.

  • Birthe Wetter