13 nov 2017 15:24

13 nov 2017 15:35

Friande råndom överklagas inte

TING: Sex ungdomar friade i tingsrätten

Nyligen meddelades det en friande dom i tingsrätten mot sex ungdomar som var åtalad för ett uppmärksammat rån mot en 18-åring och 13-åring i Mariestad.
Domen står fast sedan varken åklagaren eller målsägandes advokater valt att överklaga.

Rånet och misshandeln utspelade sig lördagen den 18 februari. Två ungdomar – 18 och 13 år gamla – blev på Vadsbogymnasiets område misshandlade, förnedrade och avklädda av ett ungdomsgäng.

Anledningen ska ha varit att 18-åringen hade en drogskuld på 5 000 kronor till en i gänget. Både 18-åringen och 13-åringen förödmjukades genom att de fick ta av sig kläderna. Plaggen slängdes sedan bort på ett tak och i en buske.

Knivhotade

18-åringen blev, liksom 13-åringen, slagen och knivhotad. Han tvingades att ge ifrån sig två örhänge, samt en halskedja, till ett värde av 1 500 kronor.

Sex ungdomar – som samtliga nekade till gärningarna – åtalades för misshandel, olaga tvång, olaga hot och rån. Tingsrätten trodde på berättelsen, men menade att ingen skyldig kunde med säkerhet pekas ut. Ett avgörande vittnesmål gjordes av en pappa till en av dem som pekats ut som mest aktiva i händelsen. Han hade hämtat dem inne i stan vid tidpunkten för gärningarna.

Samtliga tilltalade blev därmed frikända.

Nu blir det heller inget överklagande från var sig åklagaren eller de målsägandes advokater.

Stor risk

– Åklagaren beslutade sig för att inte överklaga och då gjorde inte vi det heller. Skulle min klient ha överklagat på egen hand fanns det, vid en eventuell motgång, stor risk att han fått betala för rättegångskostnaderna. Det handlade om stora pengar eftersom många advokater var inblandade, säger Åsa Stomberg, advokat åt 18-åringen som blev misshandlad.

MT har sökt åklagaren Johan Stenberg, men han är nu är pappaledig tills december.

– Jag tror att åklagaren gjorde bedömningen att det inte var lönt att lämna in en överklagan, säger Åsa Stomberg.

Rånet och misshandeln utspelade sig lördagen den 18 februari. Två ungdomar – 18 och 13 år gamla – blev på Vadsbogymnasiets område misshandlade, förnedrade och avklädda av ett ungdomsgäng.

Anledningen ska ha varit att 18-åringen hade en drogskuld på 5 000 kronor till en i gänget. Både 18-åringen och 13-åringen förödmjukades genom att de fick ta av sig kläderna. Plaggen slängdes sedan bort på ett tak och i en buske.

Knivhotade

18-åringen blev, liksom 13-åringen, slagen och knivhotad. Han tvingades att ge ifrån sig två örhänge, samt en halskedja, till ett värde av 1 500 kronor.

Sex ungdomar – som samtliga nekade till gärningarna – åtalades för misshandel, olaga tvång, olaga hot och rån. Tingsrätten trodde på berättelsen, men menade att ingen skyldig kunde med säkerhet pekas ut. Ett avgörande vittnesmål gjordes av en pappa till en av dem som pekats ut som mest aktiva i händelsen. Han hade hämtat dem inne i stan vid tidpunkten för gärningarna.

Samtliga tilltalade blev därmed frikända.

Nu blir det heller inget överklagande från var sig åklagaren eller de målsägandes advokater.

Stor risk

– Åklagaren beslutade sig för att inte överklaga och då gjorde inte vi det heller. Skulle min klient ha överklagat på egen hand fanns det, vid en eventuell motgång, stor risk att han fått betala för rättegångskostnaderna. Det handlade om stora pengar eftersom många advokater var inblandade, säger Åsa Stomberg, advokat åt 18-åringen som blev misshandlad.

MT har sökt åklagaren Johan Stenberg, men han är nu är pappaledig tills december.

– Jag tror att åklagaren gjorde bedömningen att det inte var lönt att lämna in en överklagan, säger Åsa Stomberg.