20 okt 2017 11:43

20 okt 2017 14:48

Pappa gav avgörande vittnesmål

TING: Sex ungdomar frikända för rån och misshandel om drogskuld

Sex ungdomar – samtliga i 18-årsåldern från Mariestad, Töreboda och Vara – blev under fredagen frikända från ett uppmärksammat rånåtal.
Tingsrätten anser att åklagaren inte lyckats visa att de tilltalade i målet har varit på platsen vid tidpunkten för brotten.

Domen kan överklagas till Göta hovrätt senast den 10 november. Åklagaren Johan Stenberg har ännu inte bestämt sig om det blir ett överklagande. Han har tre veckor på sig.

– Klart att tingsrättens bedömning är en besvikelse. Det tillkom ett vittne ett par dagar innan förhandlingen som inte tidigare var hörd av polisen. Det gav stöd åt åtminstone två av de tilltalade, säger han.

– Ett avgörande vittnesmål gjordes av en pappa till en av dem som pekats ut som mest aktiva i händelsen. Han gav dem alibi, säger Åsa Stomberg, advokat åt 18-åringen som blev misshandlad.

”Styrkt”

Åklagaren fortsätter:

– Jag menar att det är styrkt att de målsägande har utsatts för brott. Två målsägande och två vittnen har pekat ut de tilltalade och det borde ha räckt till en fällande dom, säger Johan Stenberg.

Händelsen utspelade sig vid 23.45 lördagen den 18 februari på Vadsbogymnasiets område. De misshandlade i fallet var två ungdomar, en 18-åring och 13-åring.

Ungdomarna som varit åtalad har förnekat brottsanklagelserna – de har hävdat att det inte ens var vid platsen. Vittnen till händelsen ska enligt tingsrätten inte ha kunnat peka ut gärningsmännen till hundra procent.

Åkte bil.

13-åringen har berättat i polisförhör att han och några kompisar – bland annat 18-åringen – var ute och åkte bil. De åkte till Vadsbogymnasiet för att träffa några andra kompisar. Bilen parkerades vid skolans entré.

När de kom dit möttes de av ett större ungdomsgäng på cirka tio personer som var maskerade. De ville prata med 13-åringen och 18-åringen. Sällskapet gick tillsammans från bilen och in på skolområdet.

När de kommit en bit in på skolområdet började misshandeln och trakasserierna.

Örfilar

Upprinnelsen ska tydligen ha varit att 18-åringen hade en drogskuld på 5 000 kronor till en i gänget. En i gruppen gav 13-åringen flera örfilar och hävdade att de var skyldiga honom pengar. En annan person i gänget tog tag över käken/munnen på 13-åringen. En tredje person tog fram en kniv och som han nästan nuddade med vid pojkens bröstkorg. Det skapade förstås rädsla.

Både 18-åringen och 13-åringen förnedrades sedan genom att de fick ta av sig kläderna. Plaggen slängdes sedan bort på ett tak och i en buske.

18-åringen har berättat att han direkt fick ta emot flera slag i ansiktet. Slagen utdelades med knutna händer, vilket resulterade i svullnader och en fläskläpp. 18-åringen fick också en ”karatespark” i magen som gjorde ont, samt även ett hårt över vänster tinning. Han blev också knivhotad och tvingades att ge ifrån sig två örhänge, samt en halskedja, till ett värde av 1 500 kronor.

Visades

Efter detta tog gänget skrattande med sig offren tillbaka till bilen – utan kläder – för att visa upp dem för tjejerna som var med.

Under fredagen meddelade i Skaraborgs tingsrätt dom i målet. Ungdomarna frikändes för åtalspunkterna om rån, misshandel, olaga hot, samt olaga tvång. En av dem dömdes dock till 30 dagsböter för ett ringa narkotikabrott.

Tingsrätten, som var enig, skriver i domen: ”Slutsatsen är att åklagaren inte har lyckats visa att de tilltalade i målet har varit på platsen vid tidpunkten för brotten. Det kan konstateras att det i vart fall för tre av killarna finns uppgifter som talar för att de inte kan ha deltagit i de gärningar de står åtalade för.

Åsa Stomberg, 18-åringens advokat, hade under fredag eftermiddag en pratstund med sin klient.

– Min klient är missnöjd med domen, men samtidigt nöjd att tingsrätten trott på att han blivit utsatt. Vi får se hur det blir med ett eventuellt överklagande till hovätten. Vi avvaktar lite och ser vad åklagaren bestämmer sig för, säger Åsa Stomberg.

Hon tycker det är märkligt att ingen blir fälld.

– Ett par gärningsmän har blivit klart utpekade av både vittnen och målsägande.

Domen kan överklagas till Göta hovrätt senast den 10 november. Åklagaren Johan Stenberg har ännu inte bestämt sig om det blir ett överklagande. Han har tre veckor på sig.

– Klart att tingsrättens bedömning är en besvikelse. Det tillkom ett vittne ett par dagar innan förhandlingen som inte tidigare var hörd av polisen. Det gav stöd åt åtminstone två av de tilltalade, säger han.

– Ett avgörande vittnesmål gjordes av en pappa till en av dem som pekats ut som mest aktiva i händelsen. Han gav dem alibi, säger Åsa Stomberg, advokat åt 18-åringen som blev misshandlad.

”Styrkt”

Åklagaren fortsätter:

– Jag menar att det är styrkt att de målsägande har utsatts för brott. Två målsägande och två vittnen har pekat ut de tilltalade och det borde ha räckt till en fällande dom, säger Johan Stenberg.

Händelsen utspelade sig vid 23.45 lördagen den 18 februari på Vadsbogymnasiets område. De misshandlade i fallet var två ungdomar, en 18-åring och 13-åring.

Ungdomarna som varit åtalad har förnekat brottsanklagelserna – de har hävdat att det inte ens var vid platsen. Vittnen till händelsen ska enligt tingsrätten inte ha kunnat peka ut gärningsmännen till hundra procent.

Åkte bil.

13-åringen har berättat i polisförhör att han och några kompisar – bland annat 18-åringen – var ute och åkte bil. De åkte till Vadsbogymnasiet för att träffa några andra kompisar. Bilen parkerades vid skolans entré.

När de kom dit möttes de av ett större ungdomsgäng på cirka tio personer som var maskerade. De ville prata med 13-åringen och 18-åringen. Sällskapet gick tillsammans från bilen och in på skolområdet.

När de kommit en bit in på skolområdet började misshandeln och trakasserierna.

Örfilar

Upprinnelsen ska tydligen ha varit att 18-åringen hade en drogskuld på 5 000 kronor till en i gänget. En i gruppen gav 13-åringen flera örfilar och hävdade att de var skyldiga honom pengar. En annan person i gänget tog tag över käken/munnen på 13-åringen. En tredje person tog fram en kniv och som han nästan nuddade med vid pojkens bröstkorg. Det skapade förstås rädsla.

Både 18-åringen och 13-åringen förnedrades sedan genom att de fick ta av sig kläderna. Plaggen slängdes sedan bort på ett tak och i en buske.

18-åringen har berättat att han direkt fick ta emot flera slag i ansiktet. Slagen utdelades med knutna händer, vilket resulterade i svullnader och en fläskläpp. 18-åringen fick också en ”karatespark” i magen som gjorde ont, samt även ett hårt över vänster tinning. Han blev också knivhotad och tvingades att ge ifrån sig två örhänge, samt en halskedja, till ett värde av 1 500 kronor.

Visades

Efter detta tog gänget skrattande med sig offren tillbaka till bilen – utan kläder – för att visa upp dem för tjejerna som var med.

Under fredagen meddelade i Skaraborgs tingsrätt dom i målet. Ungdomarna frikändes för åtalspunkterna om rån, misshandel, olaga hot, samt olaga tvång. En av dem dömdes dock till 30 dagsböter för ett ringa narkotikabrott.

Tingsrätten, som var enig, skriver i domen: ”Slutsatsen är att åklagaren inte har lyckats visa att de tilltalade i målet har varit på platsen vid tidpunkten för brotten. Det kan konstateras att det i vart fall för tre av killarna finns uppgifter som talar för att de inte kan ha deltagit i de gärningar de står åtalade för.

Åsa Stomberg, 18-åringens advokat, hade under fredag eftermiddag en pratstund med sin klient.

– Min klient är missnöjd med domen, men samtidigt nöjd att tingsrätten trott på att han blivit utsatt. Vi får se hur det blir med ett eventuellt överklagande till hovätten. Vi avvaktar lite och ser vad åklagaren bestämmer sig för, säger Åsa Stomberg.

Hon tycker det är märkligt att ingen blir fälld.

– Ett par gärningsmän har blivit klart utpekade av både vittnen och målsägande.