17 sep 2017 08:15

17 sep 2017 21:04

Ännu ingen gripen för Cooprånet

MARIESTAD: Maskerade rånare tvingade sig in när butiken öppnade

Strax före klockan 06 på söndagsmorgonen tvingade sig tre maskerade personer med pistolliknande föremål in på Coop Extra i Mariestad. De fick med sig kontanter och försvann sedan från platsen. Sent på söndag kväll var de ännu på fri fot.

Det var i samband med att två kvinnliga anställda skulle öppna butiken som de maskerade personerna tvingade sig in genom butikens huvudentré. Polisen vill i nuläget inte ge några närmare detaljer om tillvägagångssättet, och hur rånarna agerade mot de anställda. De fick dock med sig en del kontanter, men tycks inte ha varit intresserade av varor från butiken.

Personalen fick inga fysiska skador och kunde själva larma polis genom att trycka på ett överfallslarm. Larmet nådde polisen klockan 05:57. Det dröjde dock uppemot 20 minuter innan polisen kom till platsen. Mariestadspatrullen var på ett annat uppdrag i Lyrestad men omdirigerades till Coop-butiken. Även en patrull från Skövde skickades ut. När den första patrullen kom fram hade rånarna hunnit ge sig iväg. De ska ha varit medellånga och haft mörka kläder och masker eller rånarluvor på sig.

– Tyvärr har vi ingen uppgift om hur rånarna lämnade platsen, säger jourhavande förundersökningsledare Mattias Skarin.

Såvitt han vet hade inga kunder hunnit komma till butiken när rånet ägde rum, och polisen har hittills inte fått in några vittnesuppgifter att tala om från andra än de två anställda.

Hoppas på tips

– Det är inte många som är ute den tiden på dygnet. Vi är tacksamma för alla tips, om någon har sett något i området under småtimmarna, säger Mattias Skarin och påpekar att rånarna kan ha funnits på plats en längre tid i väntan på att personalen skulle dyka upp.

Senare på morgonen kom en hundpatrull till brottsplatsen för att söka spår, bland annat på baksidan av butiken och bakom Bilcentrum. En teknisk undersökning gjordes också av lokalerna och området utanför.

– Vi har också pratat med personal i andra butiker i närheten och jobbar med kameraövervakning från omkringliggande fastigheter, berättar Mattias Skarin.

Under morgonen var hela handelsområdets parkering avspärrad, men när teknikerna var klara med sitt arbete togs avspärrningen bort så att kunder kunde nå övriga butiker.

Kupp i Skövde

En timme efter rånet i Mariestad skedde en kupp mot Media Markt i Skövde. Där använde gärningsmännen en truck för att forcera en dörr vid lastbryggan, och fick med sig elektronikvaror från butiken. En väktare såg en silverfärgad Audi utan registreringsskyltar som lämnade området i hög hastighet. Han följde efter på riksväg 26 i riktning mot Falköping, men tappade kontakten.

Polisen vill inte spekulera i ett eventuellt samband mellan de två händelserna.

– Det finns inget som binder dem i nuläget så de utreds som två enskilda fall, säger Mattias Skarin.

Polisen satte dock in alla tillgängliga resurser i utredningen av de två händelserna, inklusive förstärkning från Lidköping.

Det var i samband med att två kvinnliga anställda skulle öppna butiken som de maskerade personerna tvingade sig in genom butikens huvudentré. Polisen vill i nuläget inte ge några närmare detaljer om tillvägagångssättet, och hur rånarna agerade mot de anställda. De fick dock med sig en del kontanter, men tycks inte ha varit intresserade av varor från butiken.

Personalen fick inga fysiska skador och kunde själva larma polis genom att trycka på ett överfallslarm. Larmet nådde polisen klockan 05:57. Det dröjde dock uppemot 20 minuter innan polisen kom till platsen. Mariestadspatrullen var på ett annat uppdrag i Lyrestad men omdirigerades till Coop-butiken. Även en patrull från Skövde skickades ut. När den första patrullen kom fram hade rånarna hunnit ge sig iväg. De ska ha varit medellånga och haft mörka kläder och masker eller rånarluvor på sig.

– Tyvärr har vi ingen uppgift om hur rånarna lämnade platsen, säger jourhavande förundersökningsledare Mattias Skarin.

Såvitt han vet hade inga kunder hunnit komma till butiken när rånet ägde rum, och polisen har hittills inte fått in några vittnesuppgifter att tala om från andra än de två anställda.

Hoppas på tips

– Det är inte många som är ute den tiden på dygnet. Vi är tacksamma för alla tips, om någon har sett något i området under småtimmarna, säger Mattias Skarin och påpekar att rånarna kan ha funnits på plats en längre tid i väntan på att personalen skulle dyka upp.

Senare på morgonen kom en hundpatrull till brottsplatsen för att söka spår, bland annat på baksidan av butiken och bakom Bilcentrum. En teknisk undersökning gjordes också av lokalerna och området utanför.

– Vi har också pratat med personal i andra butiker i närheten och jobbar med kameraövervakning från omkringliggande fastigheter, berättar Mattias Skarin.

Under morgonen var hela handelsområdets parkering avspärrad, men när teknikerna var klara med sitt arbete togs avspärrningen bort så att kunder kunde nå övriga butiker.

Kupp i Skövde

En timme efter rånet i Mariestad skedde en kupp mot Media Markt i Skövde. Där använde gärningsmännen en truck för att forcera en dörr vid lastbryggan, och fick med sig elektronikvaror från butiken. En väktare såg en silverfärgad Audi utan registreringsskyltar som lämnade området i hög hastighet. Han följde efter på riksväg 26 i riktning mot Falköping, men tappade kontakten.

Polisen vill inte spekulera i ett eventuellt samband mellan de två händelserna.

– Det finns inget som binder dem i nuläget så de utreds som två enskilda fall, säger Mattias Skarin.

Polisen satte dock in alla tillgängliga resurser i utredningen av de två händelserna, inklusive förstärkning från Lidköping.

  • Stefan Östman/Stefan Björklund