"En jämn ström med väljare"

MARIESTAD: Den 17 september är det kyrkoval

Snart är det kyrkoval. Förtidsröstningen är i gång och även ett extra röstningstillfälle har genomförts i Mariestad. Röstmottagarna i Marieholmskyrkan var nöjda över antalet väljare.

– Än så länge har det varit 35 personer som har lämnat sina förtidsröster här, säger Gerd Larsson.

I söndags var hon tillsammans med Kauko Hokkinen röstmottagre vid det extra röstningstillfälle i Marieholmskyrkan. Båda hade fullt upp under två timmar och är positiva till antalet väljare.

– Det har faktiskt gått över förväntan, säger Kauko Hokkinen.

Förtidsröstningen startade den fjärde september och är öppen varje dag fram till valdagen. I år är det församlingshemmet i Mariestad som är öppen för att rösta i förväg på förmiddagarna.

Ändring för i år

– Nytt för i år är att det endast är en vallokal i Mariestad, säger Gerd Larsson.

På självaste valdagen, den 17 september, är det alltså endast en vallokalen inne i stan, Mariestads församlingshem, som gäller. Den kommer att ha öppet från morgon till kväll, även Torsögården är öppen samma tid.

– I Mariestad är det tre nominergsgrupper i år, säger Gerd Larsson.

Fler väljare

Innan det tillfälliga röstmottagningen på Marieholmskyrkan stängde kom det ytterligare två väljare.

– Vi lägger alla tre valsedlar i ett kuvert, sprättar upp dem på valdagen och räknar dem tillsammans med alla rösten som kommer in då. Det beräknas alltså inte var för sig, utan precis som på andra val, förklara Gerd Larsson.

Röstberättigade i kyrkovalet är de som tillhör Svenska kyrkan och har fyllt 16 år senast på valdagen, dessutom måste man vara folkbokförd i Sverige.

  • Birthe Wetter

12 sep 2017 10:16

12 sep 2017 10:16