01 aug 2017 17:00

01 aug 2017 17:00

Svante såg lodjur inne i Mariestad

MARIESTAD: Hoppade över Marieforsleden

– Vilken grej. Enormt att få vara med om!
Svante Pettersson är fortfarande tagen av måndagskvällens upplevelse, då han fick se ett lodjur mitt inne i Mariestad.

Klockan var 23 i måndags kväll då Törebodabon Svante Pettersson körde genom Leksbergsrondellen ut på Marieforsleden i riktning nordväst mot Mariestad. Plötsligt bromsar han in och stannar till, då han får se ett djur snedda över vägen från Radbyn över till skogsdungen mellan Marieforsleden och villabebyggelsen.

– Det var ett lodjur, det är ingen tvekan om saken. Det var det mäktigaste jag sett! Och att få se det mitt inne i Mariestad!

Svante beskriver hur djuret hoppade fram över vägen med sitt karaktäristiska språng, cirka tio meter framför bilen. Han bedömer att den var 70-75 centimeter i mankhöjd, och med tassar ”stora som mina händer”.

– De är ju jättestora när man får se dem så nära, säger Svante.

Det sista han såg var bakpartiet med den typiska svansstumpen försvinna in i buskaget. Han såg djuret i cirka 15-20 sekunder, väl upplyst av såväl gatubelysningen som lyktorna från hans egen bil och en annan bil som också stannade till.

Skygga

Rovdjursspåraren Gillis Persson tvivlar inte på Svantes upplevelse, att det faktiskt var ett lodjur, även om det är mycket ovanligt att de söker sig så långt in i bebyggt område. För ett par veckor sedan fick han en rapport om att ett lodjur med en unge letat sig in i Hova industriområde.

– De kan ha någon sjukdom som gör att de har svårt att hitta mat. De kanske inte klarar av att jaga i kapp ett rådjur ute i skogen, utan söker sig då in i samhällen för att jaga i stället.

Det är flera år sedan han hörde talas om lodjur inne i Mariestad, den gången vid Snapenvägen. Överlag har det varit få lodjur i norra Skaraborg de senaste åren.

– I vintras hade vi en enda familjegrupp som jag kunde spåra, i Sätra, berättar Gillis Persson.

Klockan var 23 i måndags kväll då Törebodabon Svante Pettersson körde genom Leksbergsrondellen ut på Marieforsleden i riktning nordväst mot Mariestad. Plötsligt bromsar han in och stannar till, då han får se ett djur snedda över vägen från Radbyn över till skogsdungen mellan Marieforsleden och villabebyggelsen.

– Det var ett lodjur, det är ingen tvekan om saken. Det var det mäktigaste jag sett! Och att få se det mitt inne i Mariestad!

Svante beskriver hur djuret hoppade fram över vägen med sitt karaktäristiska språng, cirka tio meter framför bilen. Han bedömer att den var 70-75 centimeter i mankhöjd, och med tassar ”stora som mina händer”.

– De är ju jättestora när man får se dem så nära, säger Svante.

Det sista han såg var bakpartiet med den typiska svansstumpen försvinna in i buskaget. Han såg djuret i cirka 15-20 sekunder, väl upplyst av såväl gatubelysningen som lyktorna från hans egen bil och en annan bil som också stannade till.

Skygga

Rovdjursspåraren Gillis Persson tvivlar inte på Svantes upplevelse, att det faktiskt var ett lodjur, även om det är mycket ovanligt att de söker sig så långt in i bebyggt område. För ett par veckor sedan fick han en rapport om att ett lodjur med en unge letat sig in i Hova industriområde.

– De kan ha någon sjukdom som gör att de har svårt att hitta mat. De kanske inte klarar av att jaga i kapp ett rådjur ute i skogen, utan söker sig då in i samhällen för att jaga i stället.

Det är flera år sedan han hörde talas om lodjur inne i Mariestad, den gången vid Snapenvägen. Överlag har det varit få lodjur i norra Skaraborg de senaste åren.

– I vintras hade vi en enda familjegrupp som jag kunde spåra, i Sätra, berättar Gillis Persson.