19 maj 2017 06:00

19 maj 2017 06:00

Rädda taket från påväxt

MARIESTAD: Så bör du rengöra ditt tak

Tak bör rengöras och behandlas med jämna mellanrum för att inte skadas av påväxt som mossa, lavar och alger. I bostadsrättsföreningen Solgläntan arbetas det för fullt den här veckan.

På John Hedins väg, i bostadsrättsföreningen Solgläntans fastigheter, pågår under den här veckan takrengöring. Mossa, lavar och alger ska rensas bort och taket ska skyddas mot ny påväxt.

– Mossa, alger och lavar är encelliga organismer som äter sig in i underlaget. Där växer de och etablerar sig, till slut bildas frostsprickor som gör taket skört, förklarar Alf Andersson, marknadsansvarig på LA takvård som sköter rengöringen.

Han berättar om två vanliga fel som privatpersoner gör när de rengör sina tak.

– De använder högtryckstvätten som sliter onödigt mycket på plattorna, porerna reser sig vilket gör att påväxten kommer tillbaka snabbare. Många använder också fel koncentration av ammoniumklorid eller andra kemikalier som ska skydda.

Högtryckstvätt sliter

– Vi skrapar bort påväxten manuellt och blåser sedan av taket med en lövblås. Därefter behandlas taket med ammoniumklorid för att avstanna kommande påväxt, säger Alf och förklarar att tak bör rengöras var fjärde till sjätte år beroende på väderläget.

Ronnie Thunström, anställd av BRF Solgläntan, berättar att de behandlar taket med ett par års mellanrum.

– Det är inte så mycket påväxt just nu, men vi ville göra det förebyggande, säger han.

Förutom att rengöra och behandla taket behöver fastighetsägare hålla koll så att taket inte läcker. Om det sköts som det ska går det att behandla betong och tegel i 60-70 år och lertegel i upp till 200 år, enligt Alf.

På John Hedins väg, i bostadsrättsföreningen Solgläntans fastigheter, pågår under den här veckan takrengöring. Mossa, lavar och alger ska rensas bort och taket ska skyddas mot ny påväxt.

– Mossa, alger och lavar är encelliga organismer som äter sig in i underlaget. Där växer de och etablerar sig, till slut bildas frostsprickor som gör taket skört, förklarar Alf Andersson, marknadsansvarig på LA takvård som sköter rengöringen.

Han berättar om två vanliga fel som privatpersoner gör när de rengör sina tak.

– De använder högtryckstvätten som sliter onödigt mycket på plattorna, porerna reser sig vilket gör att påväxten kommer tillbaka snabbare. Många använder också fel koncentration av ammoniumklorid eller andra kemikalier som ska skydda.

Högtryckstvätt sliter

– Vi skrapar bort påväxten manuellt och blåser sedan av taket med en lövblås. Därefter behandlas taket med ammoniumklorid för att avstanna kommande påväxt, säger Alf och förklarar att tak bör rengöras var fjärde till sjätte år beroende på väderläget.

Ronnie Thunström, anställd av BRF Solgläntan, berättar att de behandlar taket med ett par års mellanrum.

– Det är inte så mycket påväxt just nu, men vi ville göra det förebyggande, säger han.

Förutom att rengöra och behandla taket behöver fastighetsägare hålla koll så att taket inte läcker. Om det sköts som det ska går det att behandla betong och tegel i 60-70 år och lertegel i upp till 200 år, enligt Alf.

  • Jennie Hilli-Sjöqvist