18 maj 2017 15:07

18 maj 2017 17:26

Snart avgörs superfabrikens placering

MARIESTAD: Toppar från Northvolt besökte Mariestad

Med ett entourage av tjänstemän och politiker intog topparna i Northvolt AB residenset i Mariestad för att senare bege sig till Sunds handelparksområde.
Insatsen är Europas största batterifabrik.
– En väldigt imponerande presentation, säger Peter Nygårds, site selection manager på Northvolt.

Mariestad och Skövde är med sin gemensamma ansökan en av tio orter som fortfarande har chansen att få Europas största batterifabrik för tillverkning av litiumjonbatterier. Totalt handlar det om investeringar på 40 miljarder kronor och uppemot 3 000 arbetstillfällen.

Torsdagens besök i Mariestad var det sista i ordningen (tio besök på två veckor) innan bolagsledningen tar nästa steg då kandidaterna ska bantas till två.

– Vi är ganska möra vid det här laget. Samtidigt har vi fått många nya vänner i kommunerna, säger Peter Nygårds med glimten i ögat.

Under förmiddagen presenterade politiker och tjänstemän från Skövde, Mariestad och regionen förutsättningarna. Efter samtal och lunch på residenset Marieholm bussades Northvolts representanter Peter Nygårds, Fredrik Hedlund och Malin Fuglesang till Sunds handelsparksområde. Här, mellan Böja Bagar´n och E20, finns den tilltänkta marken för batterifabriken.

Unik satsning

Efter en ”hemlig presentation” i det uppställda mingeltältet med förfriskningar och tilltugg fick media chansen att ställa frågor.

När de flesta företag flyttar jobben till länder med billig arbetskraft väljer ni att göra tvärtom. Vilka fördelar ser ni med en etablering i Sverige/Finland?

Fredrik Hedlund, projektchef: – Vi har under en längre tid tittat på hur vi ska skapa en storskalig batterifabrik i Norden. Vi har gått tillbaka hela vägen till mineralen, försörjningen av arbetskraft och energi, bland annat då kostnaden för grön energi. När vi ser hela värdekedjan finner vi flera konkurrensfördelar jämfört med att etablera sig någon annanstans.

Finns det i dag någon liknande fabrik i Europa?

Fredrik Hedlund: – Det pågår en del projekt, men vår fabrik kommer att bli den största. I Asien byggs det en del.

Mariestad och Skövde är relativt små kommuner jämfört med säg Göteborg och Malmö. Vad talar för en etablering på landsbygden?

Peter Nygårds: – Närhet, det är ingen större konkurrens om arbetskraften och kanske ett större jäklaranamma på de här orterna att visa upp sig och lyckas. Den attityden är viktig för en etablering. På dagens presentation har det talats mycket om samverkan mellan utbildning och industri. Det är också en viktig förutsättning.

Vi pratar om 3 000 arbetstillfällen på sikt. Vilka sorts jobb handlar det om?

Fredrik Hedlund: – I första hand behövs utvecklings- och processingenjörer.

Vad talar för att fabriken hamnar i Finland respektive Sverige?

Peter Nygårds: – Gruvindustrin och en snabbare miljöprocess kan vara till Finlands fördel. Sverige är ett större land med en industriell miljö. Det handlar också om att blivande arbetskraft ska vilja bo och verka på platsen.

Tror på samverkan

Johan Abrahamsson (M) kommunalråd i Mariestad, oppositionsrådet Ida Ekeroth (S), Skövdes kommunalråd Katarina Jonsson (M) och regionrådet Birgitta Losman (MP) var nöjda med dagen. De hoppas att en stark samverkan med regionalt perspektiv ska påverka Northvolt i positiv riktning.

– Vi checkade av alla punkter, i stort sett kan de börja bygga redan den första halvan av 2018, säger Abrahamsson.

Angående framtiden sa Peter Nygårds ”att vi jobbar snabbare än ni kan tro”, utan att ge mer konkreta ledtrådar än så. Intresset för fabriken ska ha varit överväldigande stort i positiv bemärkelse, enligt Northvolt.

Mariestad och Skövde är med sin gemensamma ansökan en av tio orter som fortfarande har chansen att få Europas största batterifabrik för tillverkning av litiumjonbatterier. Totalt handlar det om investeringar på 40 miljarder kronor och uppemot 3 000 arbetstillfällen.

Torsdagens besök i Mariestad var det sista i ordningen (tio besök på två veckor) innan bolagsledningen tar nästa steg då kandidaterna ska bantas till två.

– Vi är ganska möra vid det här laget. Samtidigt har vi fått många nya vänner i kommunerna, säger Peter Nygårds med glimten i ögat.

Under förmiddagen presenterade politiker och tjänstemän från Skövde, Mariestad och regionen förutsättningarna. Efter samtal och lunch på residenset Marieholm bussades Northvolts representanter Peter Nygårds, Fredrik Hedlund och Malin Fuglesang till Sunds handelsparksområde. Här, mellan Böja Bagar´n och E20, finns den tilltänkta marken för batterifabriken.

Unik satsning

Efter en ”hemlig presentation” i det uppställda mingeltältet med förfriskningar och tilltugg fick media chansen att ställa frågor.

När de flesta företag flyttar jobben till länder med billig arbetskraft väljer ni att göra tvärtom. Vilka fördelar ser ni med en etablering i Sverige/Finland?

Fredrik Hedlund, projektchef: – Vi har under en längre tid tittat på hur vi ska skapa en storskalig batterifabrik i Norden. Vi har gått tillbaka hela vägen till mineralen, försörjningen av arbetskraft och energi, bland annat då kostnaden för grön energi. När vi ser hela värdekedjan finner vi flera konkurrensfördelar jämfört med att etablera sig någon annanstans.

Finns det i dag någon liknande fabrik i Europa?

Fredrik Hedlund: – Det pågår en del projekt, men vår fabrik kommer att bli den största. I Asien byggs det en del.

Mariestad och Skövde är relativt små kommuner jämfört med säg Göteborg och Malmö. Vad talar för en etablering på landsbygden?

Peter Nygårds: – Närhet, det är ingen större konkurrens om arbetskraften och kanske ett större jäklaranamma på de här orterna att visa upp sig och lyckas. Den attityden är viktig för en etablering. På dagens presentation har det talats mycket om samverkan mellan utbildning och industri. Det är också en viktig förutsättning.

Vi pratar om 3 000 arbetstillfällen på sikt. Vilka sorts jobb handlar det om?

Fredrik Hedlund: – I första hand behövs utvecklings- och processingenjörer.

Vad talar för att fabriken hamnar i Finland respektive Sverige?

Peter Nygårds: – Gruvindustrin och en snabbare miljöprocess kan vara till Finlands fördel. Sverige är ett större land med en industriell miljö. Det handlar också om att blivande arbetskraft ska vilja bo och verka på platsen.

Tror på samverkan

Johan Abrahamsson (M) kommunalråd i Mariestad, oppositionsrådet Ida Ekeroth (S), Skövdes kommunalråd Katarina Jonsson (M) och regionrådet Birgitta Losman (MP) var nöjda med dagen. De hoppas att en stark samverkan med regionalt perspektiv ska påverka Northvolt i positiv riktning.

– Vi checkade av alla punkter, i stort sett kan de börja bygga redan den första halvan av 2018, säger Abrahamsson.

Angående framtiden sa Peter Nygårds ”att vi jobbar snabbare än ni kan tro”, utan att ge mer konkreta ledtrådar än så. Intresset för fabriken ska ha varit överväldigande stort i positiv bemärkelse, enligt Northvolt.

De är med i leken

Följande orter slåss om att Northvolt ska välja just dem för etableringen av jättebatterifabriken: Mariestad/Skövde, Göteborg, Malmö, Norrköping, Västerås, Gävle, Skellefteå och Luleå samt finska städerna Vasa och Kotka-Hamina.