Ranelid gästade med ord

MARIESTAD: Författaren pratade om sitt liv och sina tankar

Det är svårt att sammanfatta en över 60 minuter lång föreläsning med ett enda ord. Ännu svårare blir det när den som pratar är Björn Ranelid. Ordet som fastnade tydligast är respekt.

Kvällssolen hade lagt sig över Vänern och reflekterades inne i Mariestads Golfklubb. I en del av restaurangen hade ett trettiotal personer samlats för att lyssna på Björn Ranelids ord.

– När det är mer kända personer än jag här brukar jag alltid göra en puttningsövning med dem, säger Stefan Jönsson från Mariestads Golfklubb.

Bollarna rullade, resultatet är oviktigt i och med att orden stod i fokus. Ranelid tog upp sin bruna väska. Böckerna som togs fram användes som gårdagens overheadblad eller dagens powerpoint slides, för att illustrera de talade orden helt enkelt.

Historik och nuet

– Första meningen är helig, den är fridlyst, säger Björn Ranelid.

Likt en predikan inleder han föreläsningen som vid flera tillfällen består av utdrag ur någon av hans 34 böcker. Namn på några av dagens mest omtalade personer är även en del i hans föredrag; Putin, Trump och Löfven. Björn Ranelid vävar även in sina tankar om mänskligheten i sitt tal.

– Låt inte någon dö i ensamhet, säger han och förtydligar att många äldre i Sverige lämnas ensamma och att vi inte tar hand om dem.

Likt en fotobok använde han sin självbiografi och berättade om viktiga händelser i hans liv, olyckan i ung ålder som ett ljud i huvudet påminner honom om varje sekund, läppen som opererades tre gånger. Ranelid var i Mariestad fysisk men orden lät lyssnarna hoppa till olika ställen, vart vet endast en själv.

Den viktigaste meningen

Det var inte mot slutet, som man skulle kunna tro, Björn Ranelid sa den viktigaste meningen, som han själv beskriver den. I mitten av föreläsningen sa han orden.

– Varje människa existerar endast en gång.

Förtydligande sa han att det inte finns två identiska varelser på denna jord, aldrig kan någon ersättas.

Byte av lokal

Innan föreläsningen drog igång hördes röster om biljettstrul.

– Vi bytte lokal, från Karlsholme till golfklubben. Till dem som hade köpt på Mariestads-Tidningen hade vi inte telefonnummer därför kunde vi inte meddela dem på annat sätt än via annons i tidningen och affischering på Karlsholme, säger arrangören Stefan Jonsson, SAJ.

  • Birthe Wetter

12 maj 2017 22:23

12 maj 2017 22:23