Vadsbo växtodling bygger ny tork för 13 miljoner

JORDBRUK: Sparar cirka 600 000 per år

Två torkar, ett pannrum, tio rundsilor och 17 fickor för att hantera spannmål. Detta bygger nu Vadsbo växtodling på markerna vid Vadsbo mjölk.
– Vi kommer kunna effektivisera vår spannmålshantering och spara cirka 600 000 kronor per år, säger Lars Svensson.

Vadsbo växtodling med dotterbolaget Vadsbo mjölk fortsätter att utöka sin verksamhet. Efter att ha ökat markarealen behövdes något göras för att kunna hantera de ökade mängderna spannmål. Därför påbörjades i november förra året arbetet med att bygga en ny tork i anslutning till Vadsbo mjölk.

– Tidigare hade vi torkat skörden på två ställen och lagrat den på flera olika ställen, så nu kommer vi kunna hantera allt på ett ställe, säger Lars Svensson som är vd för Vadsbo växtodling.

– Detta innebär att vi kommer kunna effektivisera vår spannmålshantering och spara cirka 600 000 kronor per år i minskade transportkostnader.

De två nya torkarna, som klarar av att hantera 50 ton åt gången, är övervakat dygnet runt.

– Fördelen med det är att det går att anpassa temperaturen i torken, om det exempelvis blir för varmt, går det sänka temperaturen innan skörden blir mögligt, säger Lars och förklarar att detta innebär en kvalitetssäkring som öppnar upp för en ny marknad, nämligen att sälja till humankonsumtion.

Detta har man inte kunnat göra tidigare eftersom kraven för spårning är mycket högre vid humankonsumtion än vid djurfoder.

– Vid humankonsumtion efterfrågas information om spannmålets livscykel, exempelvis vattenhalt vid skörden, när det var färdigtorkat och vilken temperatur det har lagrats i, allt detta kommer vi kunna erbjuda nu, säger Lars och menar att spannmålet nu kommer kunna användas i exempelvis pasta och bröd.

Den nya torken kostar mellan cirka 13 miljoner och är köpt av Akron-maskiner i Järpås utanför Vara.

– Det är alltid roligt när man kan handla lokalt.

Arbetet med bygget planeras att vara färdigt när det är dags att skörda.

Satsar på biogas

Förutom den nya torken satsar Vadsbo växtodling även stort på sin produktion av biogas och tack vare ett nytt avtal med AGA levererar man numera biogas till lokaltrafiken i Karlstad.

– Cirka en tredje del av deras 60 bussar går numera på biogas från oss och det har tryggat vår avsättning i minst sju år till, säger Håkan Samuelsson som är delägare i Vadsbo växtodling och ansvarig för biogasen.

– Vi skulle kunna producera biogas till i stort sett alla deras bussar, men vi dras med flaskhalsar i produktionen som innebär att vi inte kan göra det i dag.

Ändrade ägande förhållanden för Vadsbo Växtodling hoppas han nu ska kunna göra detta möjligt.

– 50 procent av bolaget ägs ju av SBI i Linköping. De har i sin tur blivit uppköpta av Gasum, som ägs av finska staten.

– Detta gör att vi har en väldigt stark ekonomisk part i ryggen som förhoppningsvis gör att vi kommer göra de uppgraderingar som behövs för att utöka produktionen.

  • Anna Leijon

20 apr 2017 06:00

20 apr 2017 06:00