Invigning med pompa och ståt

NORET: Vänerenergi driftsatte sjökabeln till Torsö

Snickarkorv med rökt Tivedsfläsk, tal och skålande i sprattelvatten.
När den nya sjökabeln till Torsö driftsattes var det festligt värre.

Aldrig förr har väl en ny transformatorstation tilldragit sig så stor uppmärksamhet som den röda byggnaden vid Noret gjorde under torsdagseftermiddagen.

– Normalt sett gör vi inte så mycket väsen av oss, men ett så här stort projekt är värt att fira lite extra, tycker Ulf Gustafsson, nätchef på Vänerenergi.

Viktig länk

Transformatorn är själva hjärtat i den 50-miljonersinvestering energibolaget satsar i ett nytt elnät som ska säkra elleveransen till Torsö. Arbetet inleddes i april förra året då ledningsnätet grävdes ner på ön. I början av året genomfördes nästa jättearbete då en ny sjökabel drogs in till Mariestad.

– Sjökabeln är den viktigaste länken i hela projektet. I nästa steg ska vi byta ut och koppla in elnätet i 67 nya transformatorstationer på Torsö. När det är klart framåt hösten har vi ett vädersäkrat elnät. I framtiden kan det blåsa och storma hur mycket det vill, säger Ulf Gustafsson.

I början av juni kommer energibolaget även att ta sig över Brommö.

– Det blir en sjökabel till Brommö, plus att vi ska gräva ner en dryg mil ledningar där ute, berättar projektledare Glenny Roslund.

”Betyder mycket”

Men åter till torsdagens festligheter vid Noret, där Vänerenergis personal, gamla medarbetare, leverantörer och entreprenörer samlats i snålblåsten.

Under mingelstunden mumsades det på korv med rökt fläsk i ”grannens bröd”, serverat av Mikael och Terese Wallin från Tiveds lanthandel. Benny Jansson, Mr Torsö, gladdes åt satsningen på ön och Vänerenergis samarbete med öns fiberförening.

– Jag förstår mig inte på det tekniska, men det här betyder mycket för oss öbor. Efter brobygget gissar jag att den här satsningen är den största investeringen som gjorts på Torsö, säger Jansson.

Nätchef Gustafsson inledde själva invigningsceremonin med anekdoter från tiden då Torsö blev elektrifierat på 1920-talet. Själva driftsättningen av transformatorn överläts till montörerna Leif Karlsson och Joakim Jonsson.

Och jodå; när vd Rolf Åkesson tryckte på knappen tändes lampan till folkets jubel.

20 apr 2017 17:42

20 apr 2017 17:42