Esteter fick lektion i härkamp

MARIESTAD: Wadsbo Härskri stod för undervisningen

Skådespelare måste kunna både det ena och det andra. Och ibland får kompetensen lånas in.

Det var på Estetelevernas begäran som fredagseftermiddagen ägnades åt att slåss med träpinnar i Dentalhallen på Vadsbogymnasiet.

Önskemålet handlade egentligen om att få lära sig stagefighting, självförsvar och fäktning. Lyhörda lärare gick dem till mötes.

– Men vi kan inget om det själva, så vi bad Wadsbo Härskri om hjälp, berättar programansvariga Caroline Söderblom Jarefjäll.

Hon berättar att de ordnar workshops ett par gånger per termin. Akrobatik och ”complete vocal technique” har varit andra ämnen där de fått låna in kompetensen utifrån.

Rörelsemönster

Det där med att slåss är förstås inte riktigt sant. Härkamp handlar om att dela ut slag – men lika mycket om att parera dem. Det var dessa tekniker de fick öva på under fredagseftermiddagen.

– Jag ser det mest som en sällskapslek, sa Marcus Johansson från Wadsbo Härskri under introduktionen. Om man kan grunderna och båda två vet vad den andra gör så kan man hålla på i evigheter utan att någon blir träffad.

Den ideella föreningen Wadsbo Härskri övar regelbundet i just härkamp. Övningarna används sedan antingen i ”strider” med vikingaföreningar runt om i landet, eller vid uppvisningar i olika sammanhang.

20 mar 2017 13:35

20 mar 2017 13:35