Festlig invigning av hus

BOLUM: Doppingen vid naturum Hornborgasjön

Den nya entrébyggnaden Doppingen vid naturum Hornborgasjön invigdes under lördagen.
– På ren västgötska får jag säga att detta är ena fasa granner stôva, konstaterade landsbygdsutvecklare Niclas Fällström i sitt tal.

Doppingen innehåller bland annat café, toaletter och hörsal och invigdes inför storpublik med många tal och sång av Ljudhållningssällskapet och operasångaren Fernando Álvares Montalbán.

– Det är en stor dag för oss som jobbar vid sjön och vi har sett fram emot den här dagen länge. Huset är ett samarbetsprojekt mellan Naturvårdsverket och länsstyrelsen med tanken att det ska fortsätta att utveckla naturreservatet Hornborgasjön och bygden, berättade Jörel Holmberg, chef naturförvaltningsenheten på länsstyrelsen.

En av talarna var landsbygdsutvecklaren Niclas Fällström som riktade ett tack till bygdens befolkning som har skapat landskapet där ”stôvan” nu står.

– Redan för 10-12 000 år sedan var det folk här, för 5000 år sedan blev de bönder, på 20-talet var de också bönder här och skapade detta oerhörda landskap som är en symbios mellan människor, djur och natur.

Arkitekten Sten Thorsén berättade att utformningen på huset följer en tradition som finns runt Hornborgasjön.

– Naturvårdsverket har en policy att använda lokala material till sådana här byggnader, det har vi försökt hålla oss till. Vassen kan man inte säga är direkt närproducerad, den kommer från Polen. Det skördas ingen vass i Sverige att tala om.

Tillförordande landshövdingen Lisbeth Schultze klippte det blågula bandet. Sedan var det öppet hus.

18 mar 2017 16:14

18 mar 2017 16:14