MT håller ställningarna

MARIESTAD: Mariestads-Tidningen når många läsare

Som känt är pekar det mesta neråt för papperstidningen numera, men MT ligger kvar i toppen för hushållstäckning, alltså hur många läsare tidningen når. Med 63 procent hamnar vi på en femte plats.

Tidningsstatistik Mediefakta har sammanställt 2016 års siffror för tidningsbranschen. MT hamnar femma för hushållstäckning med 63 procent, strax under Nya Lidköpings-Tidningen som ligger på 66 procent. I topp finns Ölandsbladet – 79,8 procent av öborna läser den.

Måste bli ännu bättre

MT:s chefredaktör, Karin Eriksson, tror att den höga hushållstäckningen beror på tidningens exklusiva innehåll.

– Vi gör en väldigt bra lokaltidning. Vill man veta vad som händer här och hur saker och ting hänger ihop så är det MT som gäller.

Vad kan vi göra för att nå ännu fler?

– Jag tror att vi måste bli ännu bättre på att förklara varför världen ser ut som den gör. Fakta kan man hitta överallt, men enkla objektiva analyser är en bristvara.

Hur kan vi nå de som är framtiden, unga läsare?

– Vi ska göra en tidning som attraherar både 100-åringen och 10-åringen, det är otroligt svårt. Tonåringar och unga vuxna är en svår grupp att locka i dag. Vi vet att den digitala revolutionen inte nödvändigtvis har gjort människor mer intresserade av sin omvärld, utan snarare stängde in många i egna filterbubblor.

– Men man ska inte misströsta, när vi har gjort mätningar inom koncernen så är det trots allt många unga som tar del av vårt material via tidningen hemma eller på nätet.

Minskar upplagan

Trots topplaceringen minskar MT:s pappersupplaga för varje år (men ökar digitalt). En tråkig utveckling, tycker Karin Eriksson.

– Samtidigt måste man också inse att det svenska samhället har förändrats. Vi är inte en homogen grupp på samma sätt som vi var för 20 år sedan. Idag är vi ett mångkulturellt samhälle. Invandrare har inte samma tradition av att läsa tidning. Det är en av våra stora utmaningar, både när det gäller unga läsare och invandrare.

MT är den fjärde största tidningen av NWT-koncernens 14 dagstidningar. Koncernens största tidning, Nya Wermlands-Tidningen (NWT) har en upplaga på 43 700 och toppar därmed listan för landsortspress.

  • Tove Gontran

Upplaga 2016

MT: 10 700, (minus 400 - 3,6 procent). 63 procents hushållstäckning.

SLA: 19 000 (minus 800 - 4 procent). 46,7 procents hushållstäckning.

NWT: 43 700 (minus 400 - 0,9 procent). 41,6 procents hushållstäckning.

Källa: TS

17 mar 2017 08:51

17 mar 2017 08:52