Mariestad står i alla fall för nytänkande

KRÖNIKA: PER WARVLIN

Politiker i Mariestad går åt ett håll – politiker i Washington åt ett annat.

En del ser framåt.

Andra bakåt.

I Mariestad är ElectriVillage en test- och demonstrationsplats för hållbara transportlösningar och energisystem. Mängder av idéer finns om elfordon, vätgas och fokus ligger på miljötänk.

En del kritiker anser idéerna vara flummiga och uppe i det blå. Men kommunen står ändå för nytänkande, framåtsträvande och en tro på att världen kan räddas med ett nytt förhållningssätt till våra transportmedel.

I Sverige anser 97 procent av klimatforskarna verksamma i Sverige att det är bevisat att den globala uppvärmningen pågår och att det är människan som står bakom den

Donald Trump – numera otroligt nog president i USA – står däremot på bakåtsträvarna och klimatförnekarnas sida.

Han verkar tro att klimathotet är en bluff och vill släppa de avgaskrav som tidigare president Barack Obamas ville låsa fast till 2025. Det var en nyckelfråga i Obamas strategi att bekämpa den globala uppvärmningen som hotar världen.

Under Trump kommer bilföretagen troligtvis att slippa de hårdare kraven på bättre bränsleekonomi i nyproducerade bilar och lastbilar. Kalifornien har tidigare fått ett undantag som också har antagits av tolv andra stater, inklusive New York och Massachusetts. De tillåter delstaterna att driva igenom sina normer. Det är därmed upplagt för en rättslig strid mellan dessa delstater.

Trump vill även ta bort restriktionerna kring kolgruvsbrytning. Han vill i stället satsa hårdare på kol och olja. Trump har även lovat att ta bort utsläppsregleringar för kolföretag och lätta på krav på miljöskydd för vatten.

President Donald Trump har även gett grönt ljus för att bygga de kontroversiella oljeledningarna Keystone XL och den mycket omstridda oljeledning i North Dakota, som ska gå till en oljedepå i Patoka, nära Chicago. Oljeledningen i North Dakota kommer att gå under jorden genom naturskyddsområden i Kanada och USA, trots intensiva protester från Siouxindianerna i området som är oroliga för miljön.

Ledningen kommer nämligen gå under Missourifloden. Ursprungsbefolkningen och miljöorganisationer befarar att ett utsläpp i floden kan förstöra viktiga dricksvattentäkter. Oljeledningen går också genom områden där indianerna ha heliga begravningsplatser. För första gången sedan slaget vid Little Big Horn, 1864, har sju sioux-stammar samlats för att försvara sin mark och kultur. De står enade mot sina motståndare.

Hittills har stora mängder av oljan transporterats på järnväg. Tågolyckor med oljespill är inte ovanliga och detta är ett motiv för att bygga Dakota Access. Trump har hävdat att bygget skulle genera mängder av arbetstillfällen. Andra tvekar om siffrorna stämmer.

Obama-administrationen beslutade att blockera byggnationen i North Dakota av miljöskäl, men en federal domstol hävde det beslutet och Trump har nu gett sin sanktion till fortsatt byggnation.

Trump, som tidigare ägde aktier i företaget Energy Transfer Partners som anlägger ledningen, förväntas lätta på reglerna för olja och gasindustri.

Trump och hans anhängare har överhuvudtaget ganska extrema visioner. Nyligen skrev USA:s 45:e president under ett beslut om att slopad bakgrundskontroll när psykiskt sjuka vill köpa vapen. Det gjorde han efter krav från bland andra vapenlobbyn.

Beslutet är ett led i hans kampanjslogan ”Make America Great Again”.

  • Per Warvlin

16 mar 2017 10:21

17 mar 2017 09:55