Kaffe ska betala kalaset

MARIESTAD: De har startat mödra- och barnavårdsklinik i Afrika

Självförsörjande är nyckelordet när Rebu och Stefanie talar om sin klinik i Kongo-Kinshasa som initialt kommer att stödjas av parets import av kongolesiskt kaffe som ska säljas i Sverige.

27-årige Rebu Burubwa kom till Sverige för tio år sedan i samband med att hans far, som var politiker, mottog hot mot familjen.

Alla bodde de i den lilla staden Uvira i östra delen av landet, vid Tanganyikasjöns nordspets och gränsen till Burundi.

Efter några ”asylår” i Sollefteå blev det flytt till Töreboda 2010.

Fotboll i IFK

– Jag började spela fotboll med IFK Mariestad, gick sista året på handelsprogrammet på Vadsbogymnasiet och jobbade ett år på Lidl.

2012 flyttade Rebu till Göteborg där han började arbeta med försäljning på ett telecomföretag. Han och Stefanie är ett par sedan flera år.

En halv miljon

Tillsammans har de satsat egna sparpengar (runt en halv miljon kronor) på att försöka förbättra livsvillkoren för de som bor kvar i hans gamla hemby.

– Jag var där i slutet av februari och invigde vår mödra- och barnavårdsklinik på den plats där jag själv växte upp med mina syskon.

Barnadödligheten är stor i landet och för kvinnorna som lever i Uvira har det tidigare varit drygt tio mil till närmaste specialistklinik.

– Vi har byggt vår klinik helt från grunden och där finns i dag en allmänläkare, fem sköterskor, varav ett par barnmorskor, och hygienpersonal. Hygienen är väldigt viktig.

– Vi hoppas att en gynekolog också ska börja inom en inte alltför lång framtid.

Kaffefinansiering

Fortsatt finansiering av driften på kliniken hoppas Rebu och Stefanie att deras nya handelsbolag Rutasoka ska kunna stå för.

– Tanken är att bönder från södra Kivu ska sälja sitt kaffe till oss och sedan ska vi sälja det via webben och till butiker här i Sverige. Detta skapar också arbetstillfällen för människorna som bor i området.

Belöningen

Så mycket fotboll har det inte blivit för Rebu på senare tid; all hans (och sambons) tid ägnas åt det behjärtansvärda projektet.

– Den dagen vi får se barn som fötts i trygghet på kliniken... ja, då får allt slitet sin belöning, säger Rebu.

På lördagsförmiddagen berättade paret om sin satsning under en föreläsning i Pingstkyrkan i Mariestad.

  • C. Lundh

13 mar 2017 06:00

13 mar 2017 09:23