Kan få drömjobb via Snapchat

MARIESTAD: Hampus drog nytta av annorlunda rekryteringsmetod

Hampus Andersson från Mariestad kan få jobb på P3 Nyheter tack vare en annorlunda rekryteringsmetod.
– Jag tycker det är ett klockrent sätt att skaffa nya medarbetare, säger han.

Inget CV, inget personligt brev eller krav på eftergymnasial utbildning. I stället en ansökan via snapchat. Så såg det ut när Hampus Andersson sökte den utannonserade tjänsten på P3 Nyheter. Snapchat är en applikation på smarta telefoner där man skickar bilder eller videoklipp och mottagaren kan bara se meddelandet mellan en och tio sekunder.

– Rekrytering via Snapchat tycker jag är en rolig process som gör att jag och många andra, som inte har någon utbildning, ges chans att få jobbet. Bara för att man har en utbildning på papper behöver man inte vara den bäst lämpade för jobbet, säger 23-årige Hampus Andersson.

Han är en av sju personer som gått vidare från det första antagningssteget. P3 Nyheters inledande ansökningsuppdrag gick ut på att ta sig in i en miljö man inte varit i förut och visa den via snapchatbilder.

– Jag tog kontakt med en man som har en grav synnedsättning och gestaltade hur hans vardag ser ut, säger Hampus Andersson.

En barndomsdröm

Han skickade sedan in bilder samtidigt som han höll en konversation med mannen.

– Jag skickade bland annat in foton på informationsskyltar som är svåra för honom att se och på förstorningsglas som mannen använder när han läser tidningen.

Helhetsgreppet gick hem.

– Jag fick ett mejl från Sveriges Radio och trodde först att de bara ville tacka för min ansökan. I stället stod det att jag gått vidare till sista uttagningen. Det var så klart riktigt rolig läsning.

Hampus Andersson jobbar för närvarande inom kriminalvården, ett yrke som skiljer sig monumentalt från det jobb han nu sökt.

– Men det har alltid varit en barndomsdröm att jobba med radio, säger han.

P3 Nyheter är ett timslångt program som berättar vad som händer i Sverige och världen. Hur bra nyhetskoll har du?

– Jag är nog inte mer insatt än någon annan. Jag läser tidningar och ser på tv.

Till den sista uttagningen var uppdraget att skicka in ett filmreportage på maximalt tre minuter samt en presentationsfilm på en minut. Det har Hampus Andersson gjort och nu väntar han bara på ett svar.

– Allt som händer från och med nu är bara en bonus.

  • Johan Eklöf

05 mar 2017 14:38

05 mar 2017 14:38