17 feb 2017 10:48

17 feb 2017 10:48

Hävdar eftersupning

TING: 70-åring krockade med 1,42 promille alkohol i blodet.

I början av januari kolliderade en personbil och en lätt personbil i korsningen Stockholmsvägen– Milstengatan i Mariestad.
Personbilsföraren, en Mariestadsbo i 70-årsåldern, har nu åtalats för grovt rattfylleri men hävdar själv att det handlar om eftersupning.

Den åtalade kom körande på Stockholmsvägen i riktning från centrum. Cirka hundra meter efter att han passerat Blombackagatan kom han av okänd anledning över på fel sida av vägen och krockade med ett mötande fordon.

Ett ögonvittne berättade att personbilens framfart längs Stockholmsvägen var mycket vinglig och fordonet vara nära att köra upp på trottoaren vid flera tillfällen. Även räddningspersonal på plats uppfattade mannen som påverkad.

70-åringen fick efter olyckan blåsa i polisens sållningsinstrument och det visade sig vara positiv. Körkortet omhändertogs på plats.

Hög halt

Blodprov tog sedan på sjukhus och konstaterades senare att han hade 1,42 promille alkohol i blodet. 70-åringen har i polisförhör förnekat brott och hävdar att det handlar om eftersupning.

Mariestadsbon påstår att han druckit ur en medhavd whiskeyflaska inne på sjukhuset, men kan inte uppge om det är före eller efter det att blodprov tas.

Ett vittne – en ansvarig sjuksköterska vid akutintaget på Skaraborgs Sjukhus i Skövde – uppger att 70-åringen inte hade haft tillgång till whiskeyflaskan inne på sjukhuset eftersom flaskan omhändertogs.

Den påkörda 47-årige föraren vill ha ersättning för kränkning, sveda och värk, samt vårdkostnader, med sammanlagt 16 500 kronor. Efter olyckan ska han fortfarande ha ont i huvudet, nacke och rygg, samt tinnitus.

Den åtalade kom körande på Stockholmsvägen i riktning från centrum. Cirka hundra meter efter att han passerat Blombackagatan kom han av okänd anledning över på fel sida av vägen och krockade med ett mötande fordon.

Ett ögonvittne berättade att personbilens framfart längs Stockholmsvägen var mycket vinglig och fordonet vara nära att köra upp på trottoaren vid flera tillfällen. Även räddningspersonal på plats uppfattade mannen som påverkad.

70-åringen fick efter olyckan blåsa i polisens sållningsinstrument och det visade sig vara positiv. Körkortet omhändertogs på plats.

Hög halt

Blodprov tog sedan på sjukhus och konstaterades senare att han hade 1,42 promille alkohol i blodet. 70-åringen har i polisförhör förnekat brott och hävdar att det handlar om eftersupning.

Mariestadsbon påstår att han druckit ur en medhavd whiskeyflaska inne på sjukhuset, men kan inte uppge om det är före eller efter det att blodprov tas.

Ett vittne – en ansvarig sjuksköterska vid akutintaget på Skaraborgs Sjukhus i Skövde – uppger att 70-åringen inte hade haft tillgång till whiskeyflaskan inne på sjukhuset eftersom flaskan omhändertogs.

Den påkörda 47-årige föraren vill ha ersättning för kränkning, sveda och värk, samt vårdkostnader, med sammanlagt 16 500 kronor. Efter olyckan ska han fortfarande ha ont i huvudet, nacke och rygg, samt tinnitus.