17 feb 2017 10:48

17 feb 2017 10:48

Åklagaren överklagar trafikdomen

TING: 72-åring friades från åtalet efter E20-olyckan

En 72-åring från Bohuslän blev i tingsrätten frikänd från ett åtal om vållande till kroppsskada, samt vårdlöshet i trafik efter en allvarlig krock på E20 utanför Mariestad.
Nu överklagar åklagaren domen.

72-åringen och hans hustru var i november 2014 på väg söderut längs E 20 med sin Volvo. En bit söder om Mariestad kom de vid 16.50-tiden över på fel körbana och frontalkrockade med en förare, som i sin Toyota var på väg norrut. Den 47-årige föraren skadades svårt och har sedan dess fått bestående nackproblem.

Åklagaren begär att hovrätten, med ändring av tingsrättens dom dömer 72-åringen för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada till dagsböter.

Skadestånd

Åklagaren begär även att hovrätten dömer ut det av målsäganden begärda skadeståndet på 15 000 kr plus ränta till den påkörde.

Åklagaren hävdar att 72-åringen vållat olyckan genom att i uttröttat tillstånd somnat vid ratten. Den åtalade har förnekat att han varit trött och somnat. Han påstod att han möjligen drabbats av en ”tia” – en plötslig och kortvarig förlust av medvetandet. Han anser därmed inte det som skäligt att betala skadestånd.

Tingsrätten skrev i sin dom att åklagaren inte bevisat att mannen somnat vid ratten. 72-åringen friades därmed från åtalet, samt skadeståndsyrkandet.

72-åringen och hans hustru var i november 2014 på väg söderut längs E 20 med sin Volvo. En bit söder om Mariestad kom de vid 16.50-tiden över på fel körbana och frontalkrockade med en förare, som i sin Toyota var på väg norrut. Den 47-årige föraren skadades svårt och har sedan dess fått bestående nackproblem.

Åklagaren begär att hovrätten, med ändring av tingsrättens dom dömer 72-åringen för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada till dagsböter.

Skadestånd

Åklagaren begär även att hovrätten dömer ut det av målsäganden begärda skadeståndet på 15 000 kr plus ränta till den påkörde.

Åklagaren hävdar att 72-åringen vållat olyckan genom att i uttröttat tillstånd somnat vid ratten. Den åtalade har förnekat att han varit trött och somnat. Han påstod att han möjligen drabbats av en ”tia” – en plötslig och kortvarig förlust av medvetandet. Han anser därmed inte det som skäligt att betala skadestånd.

Tingsrätten skrev i sin dom att åklagaren inte bevisat att mannen somnat vid ratten. 72-åringen friades därmed från åtalet, samt skadeståndsyrkandet.