"De här aktörerna är bedragare"

MARIESTAD: Falsk Microsoft-support

Rune Eriksson blev uppringd av en man som uppgav sig representera supporten från datorföretaget Microsoft. Mannen pratade engelska med ett annat tonfall än brittiskt uttal.

– Jag valde att avbryta samtalet när han ville åtgärda några påstådda fel i min dators programvara. Jag är alltid på tårna när försäljare ringer, särskilt om de pratar på engelska, berättar Rune Eriksson.

Drygt en månad tidigare hade även Runes hustru fått ett liknande samtal. Men även den gången avbröts samtalet

– Jag hoppas att människor inte går på de här samtalen. Tyvärr verkar det lyckas eftersom samtalen hela tiden fortsätter. Jag blir förbannad när de försöker lura pensionärer på pengar.

Rune Eriksson uppmanar alla som blir uppringda att våga avsluta samtalet i tid.

– Försäljarna har en mall som de följer. Det är lätt att luras med i konversationen. Lägg på luren direkt när du hör att det är en försäljare som ringer.

Kringgå spärren

Rune Eriksson använder teleoperatören 3. Numret är spärrat för oönskade samtal vid NIX - telefon för att slippa samtal från försäljare.

– NIX fungerar med undantag för de aktörer som har tillstånd att ringa igenom spärren. Men jag undrar hur bedragarna får tag i våra nummer.

Jonas Edström är ordförande för föreningen NIX.

– De här aktörerna är bedragare. De är ute efter att stjäla inloggningsuppgifter och i förlängningen pengar. Ett sätt att få tag i nummer är att köpa stulna listor med telefonnummer. Ett annat sätt är att handplocka nummer från olika sökmotorer på webben.

När MT ringer upp mobiltelefonnumret som fanns på Rune Erikssons display i mobilen är det inte längre i bruk.

På polisens hemsida går det att läsa att personer som utger sig för att vara en representant för Microsoft eller Windows supportavdelning har målet att få åtkomst till din dator i hemmet. Syftet är att kontrollera datorn på distans för att komma åt konto- och bankinformation för att göra obehöriga överföringar från ditt konto.

  • Henrik Beck Friis

11 jan 2017 06:00

11 jan 2017 06:00