Fia ihjälbiten av en rottweiler

MARIESTAD: Tvingades avliva sin hund efter attacken

En Mariestadsfamilj har sorg.
I onsdags bet en rottweiler av ryggen på deras hund och punkterades dess lungor. Händelsen inträffade på en stig – som används av många hundägare – i ett skogsparti vid bostadsområdet Radbyn.

Det var en alldeles vanlig onsdag i förra veckan. En hundägare var ute med sina två små, hundar av rasen Petit Brabançon, precis som många gånger förr.

Men allt förvandlades blixtsnabbt till en svårglömd tragedi. Några timmar senare var den lilla hunden Fia, tre år, tvungen att avlivas efter en attack från en okopplad, stor, stark rottweiler.

Den drabbade hundägaren ser fortfarande förloppet som en film framför sina ögon.

– Helt plötsligt såg jag två män komma gående på stigen. Bredvid sig hade de en stor rottweiler som inte var kopplad. Den rusade snabbt och gick till attack och bet min Fia över ryggen. Allt gick oerhört fort.

– Vi försökte få loss den stora hunden från Fia, men det var inte lätt. Till slut lyckades det. Efteråt var min hund helt tyst och kunde inte röra sig, berättar hundägaren som vill vara anonym.

Svåra skador

Fia fördes omedelbart till en veterinär i Töreboda. Efter en röntgenundersökning konstaterades dödliga skador. Hundens ryggrad var av och lungorna punkterade.

Hunden avlivades kort därefter och ska nu begravas hemma i familjens trädgård.

– Det är så tragiskt. En frisk familjemedlem är borta på grund av att rottweilern inte var kopplad. Det får inte gå till på detta sätt, berättar Fias ägare.

Rädslan finns kvar när vi går ut i skogen för att återse den plats där allt hände.

– Jag har haft hundar i 28 år och promenerat här hur många gånger som helst, men aldrig varit med om något liknande. Jag har faktiskt varit sjukskriven från jobbet flera dagar efter detta. Det känns oerhört tufft och väldigt sorgligt.

Händelsen är polisanmäld och även länsstyrelsen är kontaktad. Nu blir det en utredning om händelsen och vilka konsekvenser det blir för den attackerande hunden, samt dess ägare.

Kostnaderna

– Hundägaren har varit väldigt vänlig och erbjudit sig att betala veterinärkostnaderna. Men min hund är död och jag anser att den stora rottweilern ska avlivas, säger Mariestadskvinnan.

Så här säger lagen

• Lagen om tillsyn över hundar innebär att du som hundägare ska ha den tillsyn som krävs för att undvika att hunden orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

• I vissa områden råder det alltid koppeltvång och på vissa platser totalt hundförbud. Koppeltvång gäller alltid i naturreservat och hundförbud gäller ofta på exempelvis lekplatser och allmänna badplatser. Reglerna varierar från kommun till kommun och du som hundägare är skyldig att ta reda på vad som gäller där du bor eller vistas. Anvisningarna finns i den lokala ordningsstadgan.

• Den som brister i tillsynen över eller inte sköter om sin hund, riskerar förelägganden eller förbud, exempelvis att hunden ska vara försedd med munkorg eller hållas inom ett betryggande inhägnat område. Föreläggandet eller förbudet får förenas med vite.

• Polismyndigheten kan också besluta att en hund ska omhändertas och att en person inte får ha hand om hunden.

 

Källa: Polisen

10 jan 2017 20:00

10 jan 2017 20:20