14 okt 2016 10:24

14 okt 2016 10:24

Clownskräcken har nått Skaraborg

MARIESTAD: Vill sprida fruktan i omgivningen

Personer utklädda till clowner sprider skräck över hela världen.
Nu har det hänt även i Mariestad.
– En person larmade vid tretiden natten fredagen att det var flera clowner som sprang omkring och skrämde folk i närheten av Tunaholmsskolan, berättar Peter Johansson, stationsbefäl hos Mariestadspolisen.

Det finns flera uppgifter på sociala medier om att clowner på torsdagskvällen försökt skrämma upp folk vid Högelidsskolan och Snapenspåret. Det ska även ha funnits någon incident vid Töreboda järnvägsstation, samt i Lugnås.

Föräldrar har börjat bekymra sig för sina barn som känner sig oroliga.

Händelsen med clownerna som natten till fredagen rörde sig i området kring Tunaholmsskolan, Leksbergsvägen och Alhagen polisanmäldes.

Polispatrullen uppehölls av ett villainbrott på Vaktelvägen och kom alldeles för sent till platsen.

Ofredande

– Ingen har gripits för clown-händelsen. Det finns inget brott att vara utklädd till clown, men man kan ju inte springa omkring och skrämma folk, då handlar det om ett ofredande, berättar Peter Johansson.

– Den vanligaste påföljden är böter, även om fängelse finns med i straffskalan.

Företeelserna med clowner som sätter skräck i människor började i USA i våras. Det har därefter spridit sig till flera länder: Kanada, Storbritannien och Australien. Flera fall av misshandel, hot och ofredande har anmälts, men även utklädda clowner har skadats.

Exploderat

I Sverige har det exploderat den senaste veckan. Det liknar den hysteri som i somras spred sig när Pokémon Go släpptes.

Det finns flera exempel på clowner som skrämmer folk. I Svedala skrämde en clown sexåringar vid en skola. Extravakter sattes in och händelsen blev genast polisanmäld. I centrala Varberg blev en man i 19-årsåldern under torsdagskvällen knivskuren lindrigt i axeln av en okänd person i clownmask.

Viruseffekt

Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs Universitet, beskriver clowntrenden som ett socialt virus som nått Sverige.

– Spridningen av nyheter går mycket snabbare nuförtiden. Därför kan man likna det vid ett virus, säger hon till TT.

Det finns flera uppgifter på sociala medier om att clowner på torsdagskvällen försökt skrämma upp folk vid Högelidsskolan och Snapenspåret. Det ska även ha funnits någon incident vid Töreboda järnvägsstation, samt i Lugnås.

Föräldrar har börjat bekymra sig för sina barn som känner sig oroliga.

Händelsen med clownerna som natten till fredagen rörde sig i området kring Tunaholmsskolan, Leksbergsvägen och Alhagen polisanmäldes.

Polispatrullen uppehölls av ett villainbrott på Vaktelvägen och kom alldeles för sent till platsen.

Ofredande

– Ingen har gripits för clown-händelsen. Det finns inget brott att vara utklädd till clown, men man kan ju inte springa omkring och skrämma folk, då handlar det om ett ofredande, berättar Peter Johansson.

– Den vanligaste påföljden är böter, även om fängelse finns med i straffskalan.

Företeelserna med clowner som sätter skräck i människor började i USA i våras. Det har därefter spridit sig till flera länder: Kanada, Storbritannien och Australien. Flera fall av misshandel, hot och ofredande har anmälts, men även utklädda clowner har skadats.

Exploderat

I Sverige har det exploderat den senaste veckan. Det liknar den hysteri som i somras spred sig när Pokémon Go släpptes.

Det finns flera exempel på clowner som skrämmer folk. I Svedala skrämde en clown sexåringar vid en skola. Extravakter sattes in och händelsen blev genast polisanmäld. I centrala Varberg blev en man i 19-årsåldern under torsdagskvällen knivskuren lindrigt i axeln av en okänd person i clownmask.

Viruseffekt

Marie Grusell, medieforskare vid Göteborgs Universitet, beskriver clowntrenden som ett socialt virus som nått Sverige.

– Spridningen av nyheter går mycket snabbare nuförtiden. Därför kan man likna det vid ett virus, säger hon till TT.