12 okt 2016 16:30

12 okt 2016 16:30

"Jag känner mig trakasserad"

TING: Mariestadsbo riskerar fängelse

Två poliser pekar ut en 30-årig Mariestadsbo som gärningsman vid en biljakt i Mariestad i maj 2015.
Mariestadsbon förnekar att han var förare och menar att han är utsatt för trakasserier av polisen.
Nu riskerar han tre månaders fängelse.

Onsdagens rättegång i Skaraborgs tingsrätt genomfördes under extra polisbevakning eftersom det fanns en möjlig hotbil mot poliserna som skulle vittna. Allt gick dock lugnt tillväga.

En 30-årig Mariestad stod åtalad för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Detta efter en händelse som inträffade vid 16.30-tiden den 21 maj 2015 i samband med en polisinsats mot ett misstänkt fordon.

Förnekar

Mariestadsbon förnekade kategoriskt att han körde den svarta Audi RS6 med tonade rutor, samt utan registreringsskylt, som färdades i hög hastighet på Hantverkargatan, Verkstadsgatan och vidare in i tättbebyggt område.

Flera polisbilar, med påslagna sirener och blinkande ljus, jagade den svarta bilen. Bland annat gick biljakten förbi två förskolor och en vanlig skola – innan den jagade bilen försvann utom sikte. Då ska bilföraren, enligt poliserna, ha sladdat i kurvor, varit nära att frontalkrocka och inte ha stanna på polismans tecken – med andra framförts synnerligen vårdslöst.

Tre poliser vittnade vid rättegången.

Två av poliserna pekade tvärsäkert ut 30-åringen som förare, men var inte lika säkra på detaljer vid sina iakttagelser. En av poliserna hade aldrig sett ansiktet på föraren.

En kvinnlig busschaufför, som blev omkörd på höger sida norr om Krontorpsrondellen, kunde heller inte peka ut föraren och lämnade få uppgifter om bilen som susade förbi.

Oskyldig

30-åringen hävdade att han inte varit på platsen och inte äger en sådan bil. Mariestadsbon vittnade om att han känner sig trakasserad och förföljd av polisen eftersom de misstänker honom för flera brott.

– Jag och mina närmaste utsätts ständigt för kontroller när vi är ute med bil, speciellt av dessa tre poliser som vittnar i dag.

Advokat Tomas Algons fyllde in:

– Polisen har varit frustrerad att de inte kunnat lagföra honom för ett annat brott. Polisen har dessutom fått en förutfattad mening eftersom det varit omfattande skriverier i lokalpressen där min klient ska ha pekats ut.

Åklagaren Hampus Sabel yrkade i sin slutplädering på ett tre månader långt fängelsestraff för 30-åringen.

– Det är ren tur att ingen människa kom till skada vid händelsen. Någon annan påföljd än fängelse kan inte vara aktuell.

– Under 2015 fick den åtalade fyra månaders fängelse för ett liknande brott. Då dömdes han för grovt vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Jag menar att det handlar om ett återfall, säger åklagaren.

Försvarsadvokaten Tomas Algons yrkade på en friande dom.

– Polisernas tillförlitlighet brister. Det är ett snabbt händelseförlopp och bilen hade tonade rutor. Det finns all anledning att vara försiktig med deras vittnesmål.

Dom meddelas den 20 oktober.

Onsdagens rättegång i Skaraborgs tingsrätt genomfördes under extra polisbevakning eftersom det fanns en möjlig hotbil mot poliserna som skulle vittna. Allt gick dock lugnt tillväga.

En 30-årig Mariestad stod åtalad för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Detta efter en händelse som inträffade vid 16.30-tiden den 21 maj 2015 i samband med en polisinsats mot ett misstänkt fordon.

Förnekar

Mariestadsbon förnekade kategoriskt att han körde den svarta Audi RS6 med tonade rutor, samt utan registreringsskylt, som färdades i hög hastighet på Hantverkargatan, Verkstadsgatan och vidare in i tättbebyggt område.

Flera polisbilar, med påslagna sirener och blinkande ljus, jagade den svarta bilen. Bland annat gick biljakten förbi två förskolor och en vanlig skola – innan den jagade bilen försvann utom sikte. Då ska bilföraren, enligt poliserna, ha sladdat i kurvor, varit nära att frontalkrocka och inte ha stanna på polismans tecken – med andra framförts synnerligen vårdslöst.

Tre poliser vittnade vid rättegången.

Två av poliserna pekade tvärsäkert ut 30-åringen som förare, men var inte lika säkra på detaljer vid sina iakttagelser. En av poliserna hade aldrig sett ansiktet på föraren.

En kvinnlig busschaufför, som blev omkörd på höger sida norr om Krontorpsrondellen, kunde heller inte peka ut föraren och lämnade få uppgifter om bilen som susade förbi.

Oskyldig

30-åringen hävdade att han inte varit på platsen och inte äger en sådan bil. Mariestadsbon vittnade om att han känner sig trakasserad och förföljd av polisen eftersom de misstänker honom för flera brott.

– Jag och mina närmaste utsätts ständigt för kontroller när vi är ute med bil, speciellt av dessa tre poliser som vittnar i dag.

Advokat Tomas Algons fyllde in:

– Polisen har varit frustrerad att de inte kunnat lagföra honom för ett annat brott. Polisen har dessutom fått en förutfattad mening eftersom det varit omfattande skriverier i lokalpressen där min klient ska ha pekats ut.

Åklagaren Hampus Sabel yrkade i sin slutplädering på ett tre månader långt fängelsestraff för 30-åringen.

– Det är ren tur att ingen människa kom till skada vid händelsen. Någon annan påföljd än fängelse kan inte vara aktuell.

– Under 2015 fick den åtalade fyra månaders fängelse för ett liknande brott. Då dömdes han för grovt vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Jag menar att det handlar om ett återfall, säger åklagaren.

Försvarsadvokaten Tomas Algons yrkade på en friande dom.

– Polisernas tillförlitlighet brister. Det är ett snabbt händelseförlopp och bilen hade tonade rutor. Det finns all anledning att vara försiktig med deras vittnesmål.

Dom meddelas den 20 oktober.